Nieuws - 27 september 2016

Elsevier: Wageningen beste universiteit

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen is de beste universiteit van Nederland, stelt weekblad Elsevier in haar uitgave Beste Studies die aanstaande donderdag uitkomt. Voor het eerst krijgt de universiteit dit predicaat van Elsevier. De oorzaak: het oordeel van de hoogleraren speelt geen rol meer in de ranking.

<foto: de Elsevier-special van vorig jaar>

Net als vorig jaar beoordeelde Elsevier dit jaar negentien Wageningse bacheloropleidingen. En net als vorig jaar kregen 12 van de 19 opleidingen een bovengemiddelde score en geen van de Wageningse opleidingen een negatief oordeel van de geënquêteerde studenten. Dat brengt de tevredenheidsscore van Wageningen University op 63,2 procent. De TU Eindhoven volgt met een score van 54,5 procent, derde is Tilburg met 23,8 procent.

Vorig jaar ontbrak Wageningen nog in de totaalranking van Elsevier. Toen vroeg het weekblad ook aan hoogleraren welke opleidingen zij het beste vonden. In deze faculty rating speelde Wageningen geen rol, omdat te weinig Wageningse opleidingen landelijk vergelijkbaar zijn. Daarom was er geen totaalscore voor Wageningen te maken, legt redacteur Ruud Deijkers van Elsevier uit. Maar dit jaar is Elsevier gestopt met de faculty rating.

Bij de hogescholen haalt ook een groene school de hoogste score. De HAS Hogeschool in Den Bosch haalt een score van 70 procent met haar tien opleidingen. Zeven opleidingen scoren bovengemiddeld, de andere drie gemiddeld.

In de Elsevier-ranglijst kun je ook een negatieve score halen. Zo staat de VU Amsterdam laatste bij de universiteiten met een score van -29,2 procent, omdat ze veel opleidingen heeft die slechter scoren dan het landelijk gemiddelde.