Student - 16 januari 2020

‘Elke dag in een ander dorp’

tekst:
Coretta Jongeling

Wie? Eleanor Moore (25), masterstudent Forest and Nature Conservation
Wat? Onderzoek voor master thesis
Waar? Dodoma, Tanzania

‘Afgelopen november ben ik in het Dodoma-gebied in Tanzania geweest om onderzoek te doen naar een agroforestry-project, Farmer Managed Natural Regeneration (FMNR). Kort gezegd laten boeren daarbij gekapte bomen die op hun landbouwgrond stonden, weer opnieuw uitlopen en groot worden. De Swahili-term hiervoor is dan ook ‘kasaki hai’, levende stronk. Het is een vrij droog gebied; agroforestry kan ervoor zorgen dat de bodem meer vocht vasthoudt en gaat erosie tegen. Natuurlijke regeneratie werkt in dit gebied beter dan nieuwe bomen planten, want die gaan vaak dood. Mijn onderzoek was deel van het monitoring- en evaluatieprogramma van dit project.

Multifunctionele bomen

Ik was zelf vooral bezig met het ecologische deel van het onderzoek. Op de grond van de boeren keek ik per plot welke bomen er stonden. Hoe functioneren ze? Groeien ze goed? Mijn collega’s interviewden ondertussen de boeren over hun omgang met de bomen, waarvoor ze ze gebruikten en hoe ze de kwaliteit van een bepaalde soort inschatten. Sommige bomen hebben fruit, anderen worden gebruikt als diervoeder, brandhout of voor de traditionele geneeskunde. Uiteindelijk wil ik de gegevens van de boeren en mijn eigen metingen aan elkaar gaan linken.

Lange dagen

Tanzania kende ik al, ik was er eerder geweest om er te reizen en vrijwilligerswerk te doen. Misschien maar goed ook, want deze keer had ik helemaal geen tijd om uitstapjes te maken. Het Dodoma-gebied is net zo groot als Nederland en we werkten elke dag in een ander dorp. De werkdagen waren dan ook lang, vaak twaalf tot veertien uur. We stonden rond zes uur op, deden in de ochtend onderzoek en reden na de lunch het hele eind weer terug. Dan waren we nog twee tot drie uur bezig met het verwerken van de monsters die we van de bomen hadden genomen. Eén keer kreeg ik een zonnesteek; ik had te lang gewerkt en te laat gegeten en gedronken. Maar het werk moest toch af, dus ik ben toch alle bomen langs geweest, waarbij ik zo veel mogelijk in de schaduw bleef.

In de drie weken dat we er waren hadden we twee vrije dagen, en zelfs op die dagen hebben we doorgewerkt. Natuurlijk dronken we ‘s avonds weleens een biertje in het hostel, maar echt relaxen was er niet bij. Maar ik kijk er met plezier op terug. Ik heb veel gezien van de omgeving, en veel verschillende plekken bezocht. In elk dorp gaan de inwoners weer anders om met de landbouw en hebben ze hun eigen gebruiken. Waar ik wel aan moest wennen, was dat het soms erg lang duurde voordat we aan de slag konden. In Engeland, waar ik vandaan kom, gaat alles wat efficiënter. Hier moesten we soms tijden wachten terwijl er van alles overlegd werd. Ik spreek wel wat Swahili, maar niet genoeg om te begrijpen wat het probleem was.’

image004.jpg
image005.jpg