Nieuws - 11 juli 2011

Elke 5 km insect geplet op nummerbord

Elke 10 kilometer komen er twee insecten onzacht aan hun einde op de kentekenplaat van een Nederlandse automobilist. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Splashteller, een initiatief van de Wageningen Universiteit.

spash.jpg
Onderzoekers wilden achterhalen hoeveel insecten er op verschillende plekken in Nederland zijn.  Insecten spelen met hun enorme diversiteit en aantallen namelijk een zeer belangrijke rol in onze natuur. Ze riepen automobilisten in mei op om na elke rit het aantal insectenlijkjes op hun kentekenplaat te tellen. Voorafgaand aan de rit moest het nummerbord schoongemaakt zijn om dubbeltellingen te voorkomen.
In de anderhalve maand dat de teller draait, zijn er meer dan zeventienduizend geplette insecten gemeld. De diertjes werden door ruim 250 automobilisten na 385 autoritten van hun kentekenplaat geschraapt. De meest onveilige provincies voor een insect zijn Zeeland, Groningen en Fryslân. Gelderland telde de minste slachtoffers. In de avond kwamen de meeste insecten om het leven. Geen verrassing, aangezien dan de meeste insecten in de lucht zijn.
Met de eerste resultaten van de Splashteller is een ruwe schatting gemaakt van het totaal aantal insecten dat maandelijks om het leven komt in het verkeer:  133 miljard. Het gaat dan niet alleen om beestjes op de nummerplaat, maar op de gehele auto.
De Splashteller blijft de komende maanden actief.