Nieuws - 22 maart 2001

Elektronisch stemmen voor studentenraad

Elektronisch stemmen voor studentenraad

De Studentenraad onderzoekt de mogelijkheid om studenten voortaan via de computer te laten stemmen. Ze hoopt hiermee de verkiezingsopkomst te vergroten.

Anja Menkveld, studentenraadslid en voorzitter van de verkiezingscommissie: "Steeds meer Wageningse studenten geven zich tegenwoordig via de computer op voor tentamens. Op dezelfde manier zou het stemmen elektronisch kunnen verlopen. Een papiertje vergeten studenten vaak in te vullen of blijft op de kamer liggen."

Vorig jaar heeft de economische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen ge?xperimenteerd met elektronisch stemmen. Dat was zo'n succes dat ze het elektronisch stemmen dit jaar voor de hele universiteit hebben ingevoerd.

De verkiezingscommissie gaat uitzoeken wat de kosten zijn en of het technisch mogelijk is om een beveiligd systeem te maken. Ook breekt ze het hoofd over een oplossing voor studenten met RSI. Behalve het gemak zijn er nog meer voordelen aan het stemmen via de computer. "Bij het inloggen kunnen we mensen eraan herinneren dat het verkiezingstijd is. Bovendien is de uitslag met ??n druk op de knop bekend", aldus Menkveld.

Als de Studentenraad ervoor kiest om studenten via de computer te laten stemmen, moet ze eerst haar reglement aanpassen. Het systeem kan daarom op zijn vroegst volgend jaar worden ingevoerd. Tot die tijd kan de ze de kunst afkijken bij andere universiteiten, die dit jaar bijna allemaal overgaan op het elektronisch stemmen.| S.L.