Nieuws - 17 mei 2001

Elektrische druïde zoekt kruiden voor cosmetica

Elektrische druïde zoekt kruiden voor cosmetica

Onderzoekers van het laboratorium voor Organische chemie hebben een machine ontwikkeld die kruiden in enkele ogenblikken kan scannen op de aanwezigheid van anti-oxidanten. De kruidenonderzoekers van de groep hebben al zo'n apparaat voor hun onderzoek. Ook werken ze mee aan de bouw van zo'n machine bij een fabrikant van kruidenextracten.

De elektrische Panoramix bestaat uit twee delen, vertelt dr. Teris van Beek, ??n van de bedenkers van het apparaat. "Eerst scheiden en tellen we de stoffen in het kruidenextract met een hogedrukvloeistofchromatograaf." In het tweede deel van de machine worden alle gescheiden stoffen individueel in contact gebracht met een vrij radicaal, dat verandert van kleur als het reageert met een anti-oxidant. "Niet alle verbindingen in planten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Sommige zijn zelfs gevaarlijk", zegt Van Beek. "De tweede trap van de machine vertelt ons hoeveel interessante stoffen de plant bevat." Niet alleen de levensmiddelenindustrie, maar ook de cosmetische industrie heeft interesse in de stoffen die de elektrische dru?de opspoort.

Leden van de plantenchemicali?ngroep van Van Beek werken nu bij een fabrikant aan de installatie van precies zo'n machine. Geld van octrooien of patenten zal er bij de groep echter niet binnenkomen. Daar was niet aan te ontkomen, zegt Van Beek. "Wat nieuw is aan de machine, is de combinatie van de onderdelen en de manier waarop we die gebruiken. De theorie, de stoffen en de onderdelen zijn echter al lang bekend. Je kunt wel zoiets patenteren, maar als iemand zoiets op een net iets andere manier imiteert, dan moeten er allerlei juridische procedures en dure advocaten aan te pas komen. Wageningen heeft de middelen daarvoor niet in huis, concludeerden we na overleg op het bestuurscentrum. Dus hebben we de zaak gewoon gepubliceerd."

De onderzoekers hebben intussen in de meest toonaangevende tijdschriften op het gebied van de chromatografie gestaan. | W.K.