Nieuws - 1 januari 1970

Eiwit verandert hersenen maar maakt niet blij

Een drankje met het eiwit alfa-lactalbumine is niet geschikt als antidepressief voedingsmiddel of hulp bij afslanken. Dat schrijft een inmiddels afgestudeerde Wageningse student in Physiology and Behavior. Ze heeft het drankje onderzocht voor voedingsconcern Numico.

Alfa-lactalbumine, dat van nature in zuivel zit, is een interessant eiwit omdat het zoveel van het aminozuur tryptofaan bevat, vertelt ir Joline Beulens. ,,De hersenen kunnen tryptofaan omzetten in serotonine. Hoge spiegels van serotonine brengen een opgewekt gevoel teweeg en verminderen ook het hongergevoel.’’
Tryptofaan in drankjes stoppen kan niet, omdat het dan uit elkaar valt. Vandaar dat Beulens een eiwit gebruikte. Dat is wel stabiel in een vloeistof.
Het drankje werkte, maar niet goed genoeg.,,Als de serotoninespiegel stijgt, produceert de hypofyse in de hersenen meer van het hormoon prolactine’’, zegt Beulens. ,,In het bloed van de proefpersonen steeg de concentratie.’’
Toch is het drankje als afslankhulpje of ‘oppepper’ niet zo’n succes. Daarvoor was het effect op de hersenchemie kennelijk niet groot genoeg. De proefpersonen, gezonde jonge mannen, werden niet blijer en rapporteerden geen vermindering van het hongergevoel. Beulens sluit echter niet uit dat het middel bij andere groepen wel werkt. | W.K.