Nieuws - 16 mei 2012

Einde Kameleon

Wageningen UR stopt met Kameleon, het projectmanagementsysteem van DLO. Aanpassing van het Microsoft-systeem aan de DLO-organisatie in de afgelopen zeven jaar bleek te complex.

kameleon.jpg
Kameleon moest de administratie van projecten eenvoudiger maken en het management betere informatie geven over de financiële vooruitzichten van de instituten. Met die ambities ging de eerste test met het administratiesysteem in 2007 van start bij Food & Biobased Research. Technici hadden toen al twee jaar aan de ontwikkeling van het systeem gewerkt. ‘Het zal wel een paar jaar duren voordat het perfect loopt, het is onvermijdelijk dat we de komende tijd op problemen stuiten', stelde bestuurder Tijs Breukink bij de start. Het bleken profetische woorden.
Vijf jaar later, twee weken geleden, besloot de raad van bestuur een punt te zetten achter de invoering van Kameleon. Vijf instituten maakten er inmiddels gebruik van - alleen Plant Research International en Alterra moesten het nog invoeren. De vijf instituten maken dit boekjaar nog af met Kameleon en schakelen dan over op Altiplano, het managementsysteem waar Alterra al tien jaar mee werkt. ‘Dat is een keuze voor zekerheid', zegt Gerard Nieuwenhuis, projectleider van Kameleon.
Kameleon is te complex geworden, meent Nieuwenhuis. Het bestaat uit twee applicaties van Microsoft: CRM en Projectserver. ICT-ers van Wageningen UR zijn jarenlang bezig geweest om de applicaties aan te passen aan de WUR-organisatie en om een goede interface tussen beide systemen te maken. Vorig jaar kwam Microsoft met een nieuwe versie van Projectserver. Om die in te voeren, kon ICT weer van voren af aan beginnen met het aanpassen van de systemen en de interface. Toen viel het kwartje: elke update zou veel tijd vergen en risico geven om het complexe administratiesysteem weer stabiel te krijgen.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, bleek Kameleon zich niet goed aan de WUR-omgeving aan te passen. Een groot scala aan ‘kinderziekten' kwam voorbij bij de tests op de instituten. En lang niet alle problemen konden worden opgelost, zegt Hans Bothe van Wageningen Imares, het instituut dat als eerste - in 2009 - Kameleon invoerde. ‘Er zijn altijd problemen geweest, maar het systeem moest zich ontwikkelen. De samenwerking met de ICT-afdeling is altijd goed geweest. Maar het product dat ons is beloofd, hebben we nooit gekregen.'
Maar niet iedereen slaakt een zucht van verlichting nu Kameleon wordt stopgezet. De financiële afdelingen op de instituten kunnen er doorgaans goed mee werken en op het ene instituut - neem Rikilt - is het oordeel positiever dan bij het andere - neem het LEI. ‘Sommige gebruikers zijn blij dat we stoppen, andere teleurgesteld', zegt Nieuwenhuis. Behalve Alterra moeten alle instituten straks gaan wennen aan weer een ander systeem: Altiplano. ‘Dat is minder geavanceerd dan Kameleon', zegt Nieuwenhuis, ‘maar Alterra werkt er al tien jaar mee. Het is bewezen ICT, stabiel en het is 100 % maatwerk, zodat we zelf in de hand hebben wanneer we een update van het systeem willen.'