Nieuws - 30 juni 2015

Eikenprocessierups op de campus

tekst:
Roelof Kleis

De eikenprocessierups is actief op de campus. Een aantal bomen, onder meer langs de Stippeneng bij het Restaurant van de Toekomst, huisvest nesten. Die worden deze week vernietigd.

De nesten werden vorige week ontdekt. Het gaat volgens Pieter Goedhart van het Facilitair Bedrijf om een beperkt aantal bomen waar de beesten zijn gesignaleerd. De nesten worden deze week nog door een gespecialiseerd bedrijf weggebrand. Dat moet afdoende zijn. ‘Maar wij blijven alert.’

De eikenprocessierups houdt ook bioloog Arnold van Vliet (leerstoelgroep Milieusysteemanalyse) weer druk bezig. Hij is betrokken bij het Eikenprocessiestation, een kenniscentrum voor de rups in Dieverbrug. ‘Ik heb net omroep Gelderland en Metro al te woord gestaan. Vandaag heb ik op natuurberichten.nl een update van de situatie geplaatst.

De afgelopen weken hebben zich volgens Van Vliet op veel plekken nesten gevormd. Hij verwacht dat de tropische temperaturen in de loop van de week de boel verergeren. De rupsen kunnen maximaal dertig graden verdragen. Door de hoge temperaturen gaan ze lager in de boom zitten, waardoor de kans op contact met brandharen toeneemt.

Om de hitte te ontvluchten kunnen rupsen de boom zelfs verlaten en zich in de bodem verschansen. Dan zijn ze volgens Van Vliet nog lastiger te bestrijden. Hij raadt het wegbranden van de rupsennesten overigens af. ‘Je draagt dan juist actief bij aan het verspreiden van de brandharen, die vervolgen jarenlang in de omgeving voor overlast kunnen zorgen. Het kenniscentrum adviseert (preventief) spuiten of (reactief)wegzuigen.