Organisatie - 1 juli 2015

Eikenprocessierups aangepakt

tekst:
Linda van der Nat
5

Met een kleine vuurzee werd vanochtend een van de nesten van de eikenprocessierups kapot gebrand. Het nest zat laag op de stam van een eikenboom voor het gebouw Helix.

Alex Peters, medewerker van hoveniersbedrijf Donkergroen, had zich voor de gelegenheid in een wit pak gehesen om zich te beschermen tegen de brandharen van de rupsen. Wanneer je in aanraking komt met deze haren kun je klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Het was voor Peters de eerste keer dat hij een nest wegbrandde. 'Normaal gesproken brand ik met dit materiaal onkruid weg. Dit is weer eens wat anders.' Binnen enkele seconden was het klusje geklaard. 'Je moet zorgen dat ze goed geroosterd zijn,' aldus Peters.

De boom bij Helix is niet de enige boom waar de eikenprocessierups wordt weggebrand. Maar voor de nesten in de andere bomen is een hoogwerker nodig. Die zitten te hoog om vanaf de grond bij te kunnen.

Voor het branden
Voor het branden
Na het branden
Na het branden

Re:acties 5

 • JW Verzijlbergen

  Ik vraag mij af hoe de rupsnesten reageren op bevriezing met stikstof?

  Reageer
 • JW Verzijlbergen

  Ik vraag mij af hoe de rupsnesten reageren op bevriezing met stikstof?

  Reageer
 • Ad van Bruggen

  Sluit me bij de anderen aan. Door de luchtverplaatsing bij branden worden miljoenen haren, ( een rups heeft rond de 700.000 haren ) door de lucht weggeblazen. Kom zelfs voor dat hierdoor mensen die niet in de buurt van eikenbomen komen besmet worden. Het wegzuigen door gespecialiseerde bedrijven die ook voor de juiste afvoer zorgen is de juiste manier. Vanuit mijn werk ben ik deze weken dagelijks bezig in opdracht van oa gemeenten met het lokaliseren en inventariseren van nesten. Door de warmte zijn veel rupsen naar beneden gekomen en zitten laag aan de stam. Voorzichtigheid is dus geboden !!

  Reageer
 • Silvia Hellingman

  Ik sluit me hierbij op het commentaar van Henry Kuppen. Ik ben ook lid van het Kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen. Het gevolg van deze methode is inderdaad dat er brandharen achterblijven in het gras, door verwaaiing elders in het terrein. Het risico van inademen van verwaaiende brandharen is derhalve groot. Deze bestrijder moet eens de Landelijke leidraad beheersing eikenprocessierups. Daar wordt ook aangegeven dat het niet moet worden gedaan bij jongwas bomen. Met deze temperatuur is het gevaar van brand aanwezig.

  Reageer
 • Henry Kuppen

  Gezien de verstrekte foto's wil ik als lid van het kenniscentrum eikenprocessierups en 20 jaar ervaringsdeskundige reageren. Nesten verbranden heeft als negatief neveneffect dat de microscopisch kleine brandharen door stuwing van de vlam verspreid worden. Onderzoek door Joop Spijker naar de resultaten van verbranden in de Parasite Hit wees uit dat de brandharen pas na 2 uur stoken in 600 graden Celsius afgebroken zijn. De rups en nestrestanten die nu worden achtergelaten bevatten dus nog vele overlast veroorzakende brandharen. Het doel mag dan ook niet zijn de rupsen te doden maar overlast te voorkomen/beperken. Helaas wordt dat op deze manier niet bereikt. Daarbij zijn de gebruikte PBM's onvoldoende. Het gezicht is namelijk niet beschermd middels een overdrukmasker.
  Voor meer informatie hoe het wel moet kijk op http://www.fsd.nl/eikenprocessierups

  Reageer

Re:ageer