Nieuws - 18 januari 2001

Eggen in het donker scheelt de helft onkruid

Eggen in het donker scheelt de helft onkruid

Door de ruimte rond de eg helemaal te verduisteren, wist het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lelystad de hoeveelheid kiemende onkruiden met ruim de helft terug te brengen. Als onkruidzaden maar een fractie van een seconde licht zien, is dat voor hen al een sein om te kiemen, ook als ze daarna weer met grond worden bedekt.

Het PPO zoekt naar mogelijkheden om de onkruiddruk in het gewas te verlagen, vertelt Piet Bleeker, die het onderzoek in ijsbergsla uitvoerde. Bij het bereiden van een zaaibed wordt de grond licht omgewoeld, waardoor veel onkruidzaden in de bovenste bodemlaag kortere of langere tijd worden blootgesteld aan licht en gaan kiemen. De onderzoekers kwamen op het idee om de eg of de schoffelbalk die achter de trekker hangt met zwart plastic en een kleed af te dekken. Uit eerder Duits en Frans onderzoek was namelijk al bekend dat aanzienlijk minder onkruid opkomt als de grondbewerking 's nachts wordt uitgevoerd in plaats van overdag. Maar hierbij was gebleken dat maanlicht of het licht van de lampen op de trekker al genoeg was om de zaden toch te laten kiemen. Dat betekent dat de verduistering vrijwel volledig moet zijn.

Het viel niet mee om het apparaat goed af te sluiten, heeft Bleeker gemerkt, maar het is behoorlijk gelukt. Afgelopen voorjaar kwam hiermee zo'n zestig procent minder onkruid op in de ijsbergsla dan bij dezelfde grondbewerking bij vol daglicht. Komend voorjaar zet het praktijkonderzoek dit onderzoek voort.

Plantenfysioloog dr. Henk Hilhorst van Wageningen Universiteit licht toe dat veel onkruidzaden maar heel even licht hoeven te zien - minder dan een duizendste seconde vol licht is al voldoende - om te gaan kiemen. "Ze kunnen beter zien dan wij", stelt hij. "Als ze licht zien, weten ze dat ze aan de oppervlakte liggen", is zijn ecologische verklaring. | M.H.

Foto PPO

Onkruidzaden hoeven bij een grondbewerking maar een duizendste van een seconde licht te zien of ze gaan kiemen. Donker plastic en kleden rond de eg zorgen voor een goede verduistering.