Wetenschap - 11 december 2014

'Effecten van de jacht zijn nooit goed onderzocht'

tekst:
Roelof Kleis
2

Wie? Geert Groot Bruinderink, ecoloog

Wat? Sinds zijn pensionering in april gastmedewerker bij Alterra

Waarom? Kwam in de Volkskrant ‘uit de kast’ als jager

Een ecoloog die overtuigd jager is. Hoe zit dat?

‘Ik kom uit een jagersfamilie. Het is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben altijd jager geweest, maar ben er in 1979 mee gestopt. Ik ben altijd werkzaam geweest in de driehoek landbouw, natuurbeheer en jacht. Dan moet je neutraal zijn. Als je dan zelf jaagt, heb je de schijn tegen. Nu ik gepensioneerd ben, kan het weer.’  


Je oordeelt hard over jagers. Jacht heeft geen nut, het gaat alleen maar om plezier. Hoezo?

‘Maatschappelijke belangen zijn de pijlers onder het jachtbeleid in ons land. Maar de waar- heid is dat we niet weten wat het effect van jagen precies is. Vermindert jagen landbouwschade? Jagen verschuift het probleem van de ene boer naar de andere. Zijn er door de jacht minder aanrijdingen? Het is nooit goed onderzocht.’  


Veel boze reacties gehad?

‘Nee, ik heb alleen nog maar positieve reacties gehad. Ik weet dat het confronterend is en hard. Maar ik zeg tegen iedereen: lees het verhaal goed en kijk wat je er aan hebt. Het is provocerend misschien, maar ik ben ook mild. We hebben de jacht ook nodig. Het is een eerlijk verhaal en ik ben niet onnodig grievend. Ik ga het debat met plezier aan.'

Re:acties 2

 • Bert Schoemaker

  In grote gebieden, zoals in Amerika, Jasper nat. park ect. is het bewezen als je wolven uitzet om een bepaalde stand in toom te houden, beide soorten er goed kunnen leven en zij houden zich beiden in stand ( dikhoornschaap en sneeuwgeit) maar ja bepaalde lieden kunnen dat niet hebben en dan zoeken ze een smoes om de wolven te schieten en daar gaat de zaak weer kapot.

  Reageer
 • Moniek

  Meneer Groot Bruinderink spreekt zichzelf behoorlijk tegen: eerst toegeven dat het nut van jagen niet bewezen is, om vervolgens te beweren dat jacht nodig is.

  Het beheren van dierpopulaties d.m.v. jacht lost niks op, omdat het enkel vrije plekken in populaties creëert die weer opgevuld zullen worden. Er zijn andere manieren om de wegen veilig te houden en schade aan landbouw te beperken.

  Waarom geven jagers niet gewoon toe dat ze er een kick van krijgen om levende wezens te vermoorden? Ondanks de sterke jagerslobby in Wageningen en de laffe politiek in Den Haag blijf ik hopen dat deze 'sport' voor zieke geesten snel verboden wordt.

  Reageer
  • S

   over het beheren van dierenpopulaties is het dus nog niet onderzocht, dus bijzonder dat u dat al kan stellen. Daarnaast, zijn de mensen in slachthuizen ook 'zieke geesten'? De varkens en koeien die daar geslacht worden voor een filetlapje of biefstuk is toch ook vermoorden? ik zie het als oude natuur. Vroeger vermoordden de mensen ook dieren om van te eten, alleen dan niet met een wapen maar dan met een speer.


Re:ageer