Nieuws - 6 juli 2012

Effect

Hoe krul je een bal in de bovenhoek? Studenten van de universiteit van Leicester hebben een formule ontwikkeld: D = πr³ρωx²/vm. Hoe groter de bal (r), hoe meer effect (ω = omwentelingen per sec.), en hoe verder het doel (x), des te groter is de afbuiging D (ρ = de luchtdichtheid). Hard schieten (v) en een zware bal (m) werken averechts. Een doorsnee bal (22 cm, 420 gram) wijkt vijf meter af, als je hem rand strafschopgebied op doel schiet (v = 35 m/s, ω = 10). Maar hoe doe je dat?

26-bij-ultra-0622.jpg
Koel
Waarom was Lance Armstrong zo goed? Eén mogelijk antwoord: hij hield zijn hoofd koel. Wetenschappers van de VU rekenden aan de warmtehuishouding van de kampioen bij de beroemde beklimming van de Alpe d'Huez in 2001. Bij dat klimmen komt ongelooflijk veel warmte vrij. De temperatuur in Armstrongs hersenen liep op tot een koortsige 39 graden. Wij zouden al lang zijn bezweken. Armstrong niet, omdat hij buitengewoon goed kan zweten. Een handige eigenschap als je onder vuur ligt.
Luguber
Niet ademen en toch zuurstof in je bloed. Dat kan met een nieuwe ontdekking, de zuurstofinjectie. Daarmee spuit je microdeeltjes in je bloedbaan waardoor je 15 tot 30 minuten kunt blijven leven. Dat weten we dankzij dierproeven. 'Ook met een geheel geblokkeerde luchtpijp konden de dieren een kwartier in leven worden gehouden.'  Wat een vak, wetenschapper.
Joepie
'Mannen gelukkiger door helpen in huis.' Prachtig wetenschapsnieuws. Heren zouden jaloers zijn op de vrouwelijke balans tussen werk en huishouden. Terecht natuurlijk. Alleen prangt de vraag: zou Stapel of Smeesters dit onderzoek gedaan hebben?