Student - 23 september 2010

Eetprotest in de Leeuwenborch

Vijfendertig mensen namen hun eigen lunch mee naar de Leeuwenborch, op woensdagmiddag 22 september. De zogenaamde Eat In was een protest tegen het typische kantine voedsel.

Eat_in_2.JPG
Drie tafels staan vol met bijzondere gerechten. Couscous, Spaanse tortillas, verse salades, humus, soya-yoghurt, Fair Trade sap en biologische melk. Meer dan de helft van de eters zijn buitenlanders. Elizabeth Sargant, PhD'er duurzame voeding bij de vakgroep Milieubeleid, organiseerde de actie. 'Het is wel een protest, maar eigenlijk wil ik een dialoog starten', vertelt Sargant. 'Wij eten hier elke dag, dat is een routine. Vandaag  doorbreken we de routine en laten zelf zien wat we graag eten: duurzaam, meer variatie en iets dat internationale studenten ook lekker vinden.'

Dialoog
De gebouwbeheerders van de Leeuwenborch reageren verbaasd op de Eat-In. Facilitair manager Imre den Os: 'We hebben best begrip voor de actie, maar ik had liever overleg vooraf gehad. Flyeren mag hier niet tijdens de lunch. Bovendien gebruikten ze wel het bestek van Albron en nemen ze zomaar drie tafels in beslag. De kantine-medewerkers weten dan niet hoe ze daarop moeten reageren.'
Maar van overlast is toch geen sprake volgens Sargant: 'Er eten bijna alleen maar Leeuwenborchers met ons mee. Die mogen normaal gezien ook hun eigen lunch hier opeten, dus ik snap de ophef niet. Maar misschien had ik wat voorzichtiger moeten zijn met het gebruik van het bestek.'
 
Contract
De facilitair manager op de Leeuwenborch ziet het anders. Den Os: 'Ik vertegenwoordig ook het belang van Wageningen UR. We hebben een verantwoordelijkheid richting de cateraar. Albron exploiteert de ruimte, dus in de lunchpauze is de ruimte van Albron. Wij zijn gebonden aan de contractafspraken; ik vraag me af of dat duidelijk is voor de mensen die deze actie organiseren.'
Of er echt een dialoog komt tussen de partijen is nog de vraag. 'We staan zeker open voor idee├źn', benadrukt den Os. 'Maar een dialoog heeft pas zin als het duidelijk is aan welke voorwaarden we gezamenlijk gebonden zijn.' 
 


 
De actievoerders in de Leeuwenborch kwamen op het idee voor een Eat In dankzij de Youth food movement. Die gebruikt het concept om mensen bewust te maken van wat ze eten.
Toevallig is er op 30 september nog een Eat In in Wageningen. De Boerengroep organiseert een avond vol streekproducten op het Biologisch Proef- en Leerbedrijf Droevendaal.

Re:ageer