Nieuws - 1 januari 1970

Eetlust senioren opvoeren kan op drie manieren

,,Hoe vaak ondervoeding bij ouderen precies voorkomt weten we niet, maar de schattingen lopen uiteen van dertig tot zestig procent’’, zegt drs Kristel Nijs van de afdeling Humane Voeding van Wageningen UR. Voor een artikel in het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie beschrijft ze hoe verpleeghuizen iets aan het probleem kunnen doen door hun maaltijden op andere manieren te verstrekken.

Veel 75-plussers verliezen hun eetlust omdat hun smaakvermogen verslechtert, vertelt aio Nijs. ,,Uit onderzoek weten we inmiddels dat ouderen meer gaan eten als er meer zorg aan hun maaltijd is besteed. In verpleeghuizen kan dat in de eerste plaats door maaltijden niet meer op te dienen op een dienblad in de eetzaal of de eigen kamer, maar te serveren in een restaurant. Dat werkt, maar het nadeel daarvan zijn de kosten. Niet elk tehuis heeft genoeg geld om er een restaurant op na te houden.’’
Een tweede en goedkopere oplossing is de bewoners onder begeleiding zelf te laten koken. ,,Ook dat werkt’’, zegt Nijs. ,,Maar in de praktijk hebben de bewoners daar niet altijd evenveel zin in. Dan komt het koken neer op de staf en die zal dat niet altijd kunnen opbrengen.’’
De derde oplossing is dat het personeel de maaltijden opdient in een gemeenschappelijke ruimte en de bewoners zelf hun bord kunnen volscheppen.
,,Welke manier de beste is hangt af van de financiële middelen, de motivatie van de bewoners en de staf’’, aldus Nijs. | W.K.