Nieuws - 17 augustus 2001

Eerstejaars zweten peentjes op sportdag

Eerstejaars zweten peentjes op sportdag

Ondanks de subtropische temperatuur spijbelen ze niet. Voor zover de CAID dat kan overzien, komen alle meer dan vijfhonderd eerstejaars op de sportdag opdagen. Sommigen hebben het sportontbijt in de ochtend overgeslagen, maar zijn later alsnog naar de Bongerd gekomen.

Het eigenlijke programma begint met een aerobicsessie in de openlucht. Al bij de eerste dreun uit de boxen strompelt een eerstejaars het veld af. Zijn enkel, die al enkele dagen problemen geeft, geeft het nu definitief op. CAID'ers regelen een busje, dat de geblesseerde naar een huisarts vervoert.

De AID-groepjes komen daarna tegen elkaar uit in vijf - voornamelijk alternatieve - sporten: estafette, tjoekbal, levend ganzenbord, trefbal en ballontrappen. Met name de laatste sport oogt, ondanks de mietjesachtige naam, gevaarlijk. De deelnemers hebben een ballon aan een touwtje om hun enkel gebonden, en proberen de ballon van de andere deelnemers kapot te stampen en die van henzelf intact te laten. Dat vraagt om gecompliceerde botbreuken. Maar die blijven uit, vertelt Noortje Schadenberg van de CAID. "Een verstuikte pols, een verzwikte enkel, wat pleisters en een blaar", somt de studente Tropisch landgebruik de ongevallenlijst op. "Geen zonnesteken."

Tussen de sportvelden staan kraampjes, waar de Wageningse sportverenigingen zich voorstellen aan de eerstejaars. Leden van de Wageningse Rugbyvereniging RCW lopen langs de kramen en delen aan alle zwaar uitgevallen personen foldertjes uit. De Wageningse hippische sport is zelfs met een heus paard vertegenwoordigd.

Voornaamste blikvanger is het sumoworstelen. "Een idee van het oude bestuur van Thymos", zegt bestuurslid Suzan Klein Gebbink. "Het is in de plaats gekomen van het knuppelhangen." Wie dat wil, kan zich in een pak hijsen dat de lichaamsomvang met factor vijf vermeerdert, en vervolgens de strijd met een andere instant-Akibono aangaan. Het is net echt. Thymosbestuurders Klein Gebbink en Vincent Schoot Uiterkamp doen het voor. Ze stormen op elkaar af, proberen elkaar uit de ring te duwen en als ze eenmaal op hun rug liggen, komen ze zonder hulp niet meer overeind.

De sportdag, georganiseerd door de CAID, Thymos, de sportdocenten van de Bongerd en de vrijwilligers van de Crew, verloopt vlekkeloos. "Er waren geen noemenswaardige incidenten, alles liep op tijd en de sfeer was uitstekend", zegt Noortje Schadenberg.

Als de CAID 's avonds de scores van de groepjes bij elkaar optelt, komt mentorgroep 12 met een puntentotaal van 38,2 als winnaar uit de bus. | W.K.