Wetenschap - 4 juni 2015

Eerste zeewier geteeld op Noordzee

tekst:
Koen Guiking
1

De eerste kilo op de Noordzee geteelde zeewier is op donderdag 4 juni geoogst. 'Spannend', zegt zeewierexpert Willem Brandenburg. 'In de winter groeien er geen gewassen op land, maar in zee wel.'

Zeewierteelt

Na de oogst van de winterse bruine wieren (vingerwier en suikerkelp) zijn vandaag op dezelfde plek, bij de Razende Bol bij Texel, direct nieuwe productie-eenheden opgehangen. Aan drie touwen zijn drie zakjes zeesla bevestigd, een groene zeewier. Er wordt getest met zakjes van drie verschillende materialen, die gevuld zijn met 60 gram, 125 gram of 250 gram zeesla. De vraag is nu in welk zakje de zeesla het hardst groeit.

Brandenburg gelooft in een toekomst waarin landbouw op zee heel normaal is. Liefst ver op zee, want daar is veel minder biodiversiteit dan vlak bij de kust. Maar ook in de Noordzee ziet hij kansen. ‘Als we vlak bij huis kunnen aantonen dat het werkt, dan is die kennis ook voor andere landen interessant. Bovendien kunnen bewezen technieken midden op de oceaan op veel grotere schaal worden toegepast. Nederland is groot in landbouw en in water, dus dit zou een ijzersterk exportproduct kunnen worden.’

Brandenburg geeft daarbij wel aan dat er nog veel onderzoek moet gebeuren. Niet alleen naar de groei van algen, maar ook naar het effect van wierproductie op het ecosysteem in de Noordzee en Waddenzee. En zeewier telen in een gebied waar windmolens staan lijkt een prima combinatie, maar misschien zitten daar toch allerlei nadelen aan.

Zeewier is een duurzame grondstof voor voeding en chemicaliën. Teelt ervan is bovendien dé manier om nutriënten terug te winnen uit zee die daar door menselijk toedoen zijn beland.
Willem Brandenburg

‘Voor al dat onderzoek is geld nodig’, zegt Brandenburg. Hij heeft het dan over miljoenen euro’s. Dat geld is moeilijk te vinden, want bedrijven willen eigenlijk alleen investeren als er binnen vijf jaar ook rendement te halen is, geeft Brandenburg aan. Interesse voor het onderzoek is er genoeg, maar met name van onderzoeksinstellingen en studenten. Daar is dus maar beperkt financiering van te verwachten. In de Stichting Noordzeeboerderij, die nu de eerste kilo geteelde Noordzeewier heeft geoogst, hebben zich vele kennisinstellingen verenigd. Daarnaast ontvangt Branden burg jaarlijks tientallen studenten op de Zeewierderij in de Oosterschelde en in het lab op Wageningen Campus, waar al jaren proeven worden gedaan met zeewierteelt. Brandenburg: ‘Het doet me goed om te zien dat zeewier niet meer wordt gezien als dat lastige plantje waar je mee te maken krijgt als je in zee zwemt. Men ziet in dat het een grondstof is voor voeding en allerlei chemicaliën. Zeewierteelt is bovendien dé manier om nutriënten terug te winnen uit zee die daar door menselijk toedoen in beland zijn.’

Het enthousiasme van studenten heeft DLO-onderzoeker Brandenburg ertoe bewogen een minor Duurzame Zeewierteelt te gaan ontwikkelen voor Wageningen Universiteit. ‘De aanvraag gaat eind deze week de deur uit, dan gaat er wat tijd overheen voor we weten of er goedkeuring komt en vervolgens moeten we de module uitwerken. Helaas kunnen we dus niet direct komend collegejaar beginnen, maar wel ergens in 2016.’

Re:acties 1

  • P.M.Jansen van Veen

    Ik zou zelf met een klein bedrag iedere de zeewierteelt en onderzoek willen crowdfunden.
    Als ik dat op den duur in de vorm van producten die ik thuisbezorgd kan krijgen en die voor consumptie geschikt zijn kan terugverdienen, of een redelijke rente op mijn geld krijg, ben ik daar dik tevreden mee.
    Grootinvesteerders willen ook meer de hoofdprijs voor hun geld.
    Op dit moment kost een kilo gedroogde zeewier 90 Euro.
    Hier moet dus geld mee te verdienen zijn.
    Ik denk dat er in Nederland en in de rest van Europa ruim voldoende mensen zijn die het zich net als ik op maandelijkse basis kunnen permitteren om een klein bedrag bijv. 25 Euro te investeren.
    En op die manier kunt U een heel groot draagvlak creëren van mensen die het zeewier ook daadwerkelijk willen nuttigen.

    Reageer

Re:ageer