Nieuws - 18 augustus 2011

Eerste studenten op kazerneterrein

Buitenlandse studenten naar Ede. Stevige uitbreiding kamercapaciteit.De tijdelijke huisvesting van Wageningen UR voor buitenlandse studenten op het kazerneterrein is gereed. De eerste studenten betrekken deze week hun nieuwe kamer. De kazernegebouwen liggen dicht bij station Ede-Wageningen, op het terrein van de voormalige Mauritskazerne. Het parkachtige verlaten terrein met veel lege gebouwen is rustig. De kamers zijn simpel, de keukens en sanitaire voorzieningen gloednieuw. Honderd buitenlandse studenten kunnen hier een kamer huren.
Albert Heijn
De andere tijdelijke huisvesting voor deze groep, de ruim veertig eenheden boven de Albert Heijn aan de Stadsbrink, zijn ook nagenoeg gereed. Verder worden de eerste 51 eenheden aan de Haarweg medio september opgeleverd. De andere 102 tijdelijke kamers op deze locatie volgen later dit najaar.
Ook heeft de universiteit een contract gesloten met Hof van Wageningen om de Brink Residence voor de komende vijf jaar te huren. In de Brink Residence komen dit najaar 186 buitenlandse studenten, verdeeld over 120 kamers. Daarnaast kunnen de buitenlandse studenten voor de piekopvang in de komende maanden terecht op het Landal vakantiepark in Hoenderloo. Bovendien lopen er nog onderhandelingen om nog eens 150 extra kamers te realiseren, stelt woordvoerder Simon Vink van de universiteit. 'Dan hopen we genoeg kamers te hebben om alle buitenlandse studenten onder dak te brengen', zegt hij.
Particulier sector
Ook de woningnood bij Nederlandse studenten is groot. Bij studentenhuisvester Idealis staan op dit moment 1449 Nederlandse studenten op de wachtlijst. Dat zijn er weliswaar veertig minder dan vorig jaar, maar Idealis verwacht niet dat alle ingeschreven studenten voor 1 mei volgend jaar een kamer hebben. Afgelopen jaar lukte dat nog wel.
Veel studenten zullen tijdelijk op en neer moeten reizen. Verschillende particuliere aanbieders, waaronder Hoogstede,  realiseren de komende maanden 120 extra kamers voor de Nederlandse kamermarkt in Wageningen. Studenten zoeken inmiddels kamers in een ruime kring rond Wageningen, zoals in Veenendaal en Lunteren.