Nieuws - 24 november 2016

Eerste steen terug bij Herbarium

tekst:
Yvonne de Hilster

Herbarium Vadense heeft zijn oorspronkelijk eerste steen terug. Die was in 1984 gelegd door professor H.C.D. de Wit, grondlegger van de studie van Afrikaanse planten in Wageningen.

Foto: Yvonne de Hilster

Afgelopen jaar is het voormalige universitaire herbarium, feitelijk een kantoorpand, omgetoverd tot een studentencomplex met 41 kamers. Ook de witte bakstenen gevel kreeg een volledige make-over. Bij de officiële opening van het complex, woensdag 23 november, onthulde wethouder Han ter Maat de oorspronkelijke eerste steen van professor De Wit, opgepoetst en wel. Hij kreeg een plek direct naast de hoofdingang. 

Het pand is sinds vorig jaar eigendom van Vandenbrink Onroerend goed, dat zelf ook de verhuur doet. In augustus werden de eerste kamers betrokken. De zelfstandige kamers waren binnen een paar weken allemaal verhuurd. Op dit moment is er een wachtlijst van zo’n 20 tot 30 personen.

Het complex is zo opgezet dat de studentenkamers op termijn kunnen worden omgebouwd tot grotere appartementen. Er wonen vooral masterstudenten. De huurprijzen beginnen bij 415 euro kale huur. Aanvragen van huursubsidie is mogelijk. Bas van den Boomgaard, eerstejaars masterstudent biologie, vond de prijs daardoor ook niet direct een probleem. ‘Ik woonde hiervoor in Groningen op een vergelijkbare kamer waar ik bijna net zoveel voor betaalde, maar wel op een half uur fietsen van de uni. Nu is dat maar tien minuten. En alles is hier lekker nieuw.’

Barbara Ravesteijn, eerstejaars bachelorstudent dierwetenschappen, heeft bewust voor de rust van een zelfstandige kamer gekozen. Het bevalt haar heel goed. ‘Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt en veel gespaard, en heb het er graag voor over dat ik nu alles voor mezelf heb.’ Onderlinge contacten zijn er ook. ‘Soms eet ik met paar meiden en op de gang hebben we een gezamenlijke ruimte.‘