Student - 29 juli 2016

Eerste oogst moestuinen 'The Field' een feit

1

Studenten hebben de eerste oogst binnen van hun moestuinen op ‘The Field’. Op het campusterrein, naast het onderzoeksinstituut RIKILT, kunnen studenten en medewerkers van Wageningen UR sinds april hun eigen tuin aanleggen. Niet alleen voor hun eigen plezier, maar vooral om projecten en experimenten uit te voeren.

Arthur Nooren is één van de studenten die op ‘The Field’ werkt. Hij doet onderzoek
naar hoe een gebied weer vruchtbaar kan worden gemaakt. De student heeft een
grote moestuin waar hij verschillende soorten bonen teelt. De opbrengst van de
eerste oogst is hij van plan zelf op te eten. ‘Ik denk dat ik ze ga
roerbakken’, zegt Nooren, student plantwetenschappen.

Moeras
Door de regenval in mei en juni veranderde het hele terrein van ‘The Field’ in
een moeras. Nooren: ‘Hier ligt bouwgrond. Dat betekent dat er geen toplaag is waar
alle voedingstoffen in zitten. Normaal gesproken zorgt de toplaag ervoor dat
het water weg kan. Dat is hier niet het geval waardoor grote plassen ontstonden.
Dat is een groot probleem voor de gewassen die je op die grond wil telen.’

In de weken na de hevige regenbuien van juni was het droog en heel warm. Wat het verbouwen van gewassen nóg moeilijker maakte. ‘We hebben een deel van de planten weg moeten gooien vanwege schimmel’, vertelt Nooren. ‘De afgelopen drie maanden was een
hele lastige periode om groenten te verbouwen.’

De eerste oogst heeft onder meer een emmer bonen en zes komkommers opgeleverd. Dat is meer dan Nooren had verwacht gezien de weersomstandigheden.

Meer lezen over 'The Field'?

Re:acties 1

• jerry mager

Tuur,
    ik heb de som niet gemaakt, dus of mijn eerste mail is doorgekomen, weet ik niet.
    Ik denk dat je van een emmer bonen en zes komkommers niet echt vet kunt soppen. Ik was verrast door de foto: een reïncarnatie van Michiel.
    Ga je ooit naar Mali denk je?
    Groet,
    Jerry