Nieuws - 1 januari 1970

Eerste handboek Afrikaanse groente

Het eerste handboek van het project Plant Resources of Tropical Africa (PROTA) is afgelopen week verschenen. In het boek worden 350 plantensoorten beschreven die in Afrika primair als groenten gegeten worden. Naast bekende groenten als koolrabi, tomaat of slaboon is er ook aandacht voor de meer exotische okra en Afrikaanse spinazie.

Het handboek groenten maakt deel twee uit van een reeks die uiteindelijk zestien delen moet gaan omvatten. Over tien jaar moeten de PROTA-handboeken handzame beschrijvingen bevatten van ruim 7000 nuttige planten uit tropisch Afrika. Deel een, dat gaat over granen en peulvruchten, zal dan ook pas later verschijnen.
Het groenteboek wordt gekenmerkt door de gedegen aanpak die ooit ook kenmerkend was voor het inmiddels afgesloten PROSEA-project, dat een complete reeks handboeken met nuttige planten uit Zuidoost Aziƫ heeft opgeleverd.
Van iedere plantensoort wordt, naast beknopte botanische informatie over namen, oorsprong en geografische verspreiding, uitgebreid melding gemaakt van kenmerken die vooral van belang zijn bij het telen of eten. Zo worden de bladeren en verse scheuten van de Afrikaanse versie van de zwarte nachtschade (Solanum scabrum) op vrijwel het gehele continent gegeten. De misvatting dat ook de zwarte bessen van de plant gegeten worden, blijkt niet te kloppen. Ook na verwijdering van de vruchten is de plant nog opvallend bitter en soms wordt dan ook melk of zout aan het kookvocht toegediend om de bittere smaak te onderdrukken.
Uiteindelijk zullen in het project 880 groenten worden beschreven die in Afrika worden gegeten. Ruim vijfhonderd van die beschrijvingen komen echter in andere handboeken omdat het ze qua primair gebruik in een andere gebruiksgroep vallen. In de database die aan de handboeken ten grondslag ligt, is het complete overzicht van de groentesoorten wel met een druk van de knop op het scherm te toveren.
De uitgave van de PROTA-handboeken worden mogelijk gemaakt dankzij een financiƫle bijdrage van de Europese Commissie, de Nederlandse overheid en Wageningen Universteit. Van het handboek zal ook een Franse vertaling verschijnen. / GvM