Nieuws - 12 maart 2015

Eerste debattoernooi in Wageningen

Deze zomer organiseert Wageningen Debating het eerste officiële debattoernooi: de Wageningen Open. Op zaterdag 6 juni zullen 44 teams uit Nederland en andere Europese en Afrikaanse landen de verbale strijd met elkaar aangaan.

Wageningen was tot anderhalf jaar  geleden de enige Nederlandse studentenstad  zonder debatvereniging.  Volgens initiatiefnemer Lara  Minnaard is Wageningen Debating  met veel enthousiasme ontvangen  in de debatwereld. Dat merkte zij  tijdens toernooien in andere steden.  Minnaard ontving afgelopen  december de eerste Cicero jaarprijs  van ‘Dé Nederlandse Debatclub’. 

Met dit toernooi hopen de organisatoren  de jonge vereniging definitief  op de kaart te zetten. ‘We willen  als debatclub onze stad en universiteit  zo goed mogelijk presenteren’, zegt Shahin Kassabian, een  van de organisatoren. ‘We zullen  daarom zorgen voor een strakke  planning, goed eten en een afterparty  in de stad. Daarnaast is het  ook de bedoeling om deelnemers  met weinig of geen ervaring aan te  trekken. Debatsport is namelijk  een zinvolle oefening in de hedendaagse  kennismaatschappij, waar  veel draait om het communiceren  van je ideeën en jezelf.’ Minnaard  valt hem bij: ‘Juist het toernooi is  een goede plek om deze vaardigheden  te ontwikkelen. Want doen, is  leren en na elke ronde krijg je feedback.’  Voor wie het debatteren nog  nieuw is, biedt Wageningen Debating  deze lente introductielessen  aan.

Het bevorderen van argumentatievaardigheden  is een leidend motief  voor Minnaard. Daarom nodigt  ze ook docenten uit om mee te  draaien in het juryteam en te komen  kijken naar de finale. ‘Als we  de docenten kunnen overtuigen  van het belang van argumentatieen  presentatievaardigheden, zullen  zij dat doorgeven aan hun studenten.’  De gehanteerde debatvorm is  Brits Parlementair. In dit format  komen steeds vier teams van twee  personen samen om over uiteenlopende  stellingen te redetwisten.  Elk team dient de jury te overtuigen  van het belang van de eigen argumenten  en de nonsens van de  argumenten van de ander. Na drie  voorrondes in het Forum vindt de  openbare finale plaats in het centrum.  De organisatoren willen nog  niet zeggen waar precies. 

Zie voor meer informatie en aanmelding www.wageningendebating.com