Nieuws - 10 mei 2007

Eerste dag Forum/ Kinderziektes en gebak

Het duurt nog tot september voor het Forum met gepast ceremonieel officieel wordt geopend. Op dinsdag 1 mei – de dag van de arbeid – stroomden de eerste studenten echter al door de gangen. De datum was toepasselijk, want overal in het nieuwe onderwijsgebouw van Wageningen UR waren bouwvakkers en monteurs nog volop aan het werk.

46_achtergrond0.jpg
8.00 uur
Na ruim twee jaar bouwen is het zover: Forum gaat open. Eén van de twee automatische draaideuren is daar zo enthousiast over dat hij onophoudelijk rondjes draait, ook zonder bezoek. Bij de informatiebalie delen medewerkers intussen folders uit met een plattegrond en de huisregels. Leden van Argo staan klaar om studenten naar hun plaats van bestemming te loodsen.

8.20 uur
Volle bak in de liften. Ze zijn niet allemaal beschikbaar omdat eentje gereserveerd is voor de bouwvakkers. Die zijn in alle vroegte begonnen met het afwerken van het gebouw en met het schoonvegen van de gangen.

8.30 uur
Alsof we in een groot warenhuis staan, roept een vriendelijke vrouwenstem over de intercom dat er na elk college gratis koffie en gebak wordt geserveerd in het Grand Café op de begane grond.

8.45
‘Kan je even kijken of er nog mensen bij de andere zaal zijn?’, vraagt docent Adri Jacobs aan een medewerker van Forum. ‘Er ontbreken er nog een paar.’ Even later is de groep compleet en kan het practicum Meteorology & Air Quality beginnen. Door de binnenramen is te zien hoe andere groepjes studenten nog over de hoge loopbrug dwalen, op zoek naar een college dat waarschijnlijk ook al is begonnen.

9.15
Deny Iyai uit Indonesië houdt zijn koffiepauze op de loopbrug naar de bibliotheek, die nog afgesloten is voor publiek. Hij zal de komende weken veel in het Forum zijn voor zijn cursus ecologie. Hij vindt het gebouw lekker ruim. Jammer alleen dat er nog geen Engelstalige folders zijn. Maar hij is netjes door iemand naar zijn lokaal geleid.

9.20
Op de begane grond staat een lange rij studenten voor de tafel waar de dames van de catering koffie en thee serveren. De kleurige petitfours, met een afbeelding van het Forumgebouw erop, vinden gretig aftrek.

9.30
Hans Jansen, studiecoördinator van de opleiding Bos- en natuurbeheer, komt net terug van een rondleiding. En er is hem iets eigenaardigs opgevallen. Als bosbouwer keek hij meteen naar de latten waarmee de wand van de hal bekleed is. Die zijn volgens hem van Oregon Pine, hout van de Douglasspar. ‘Kijk eens naar die jaarringen. In Nederland zijn ze ongeveer een centimeter breed, maar deze zijn veel dunner.’ Hij wijst er een aan. ‘En dat betekent volgens mij dat ze alleen maar uit de old growth forests van Noord-Amerika kunnen komen. Die bomen waren misschien wel duizend jaar oud.’ Frits Mohren, hoogleraar Bosecologie en bosbeheer, is het met Jansen eens. ‘In de Verenigde Staten heeft de milieubeweging er voor kunnen zorgen dat de houtindustrie van die bossen afblijft, dankzij de spotted owl. Dus waarschijnlijk komt dit uit Canada. Of het FSC-hout is? Ik denk het niet.’
Forumbaas Joris Fortuin meldt later dat het hout wel degelijk gecertificeerd is.

10.15
Evert van Silfhout, coördinator van alle Forummedewerkers, loopt met een collega over de loopbrug van de achtste verdieping. Hij wijst naar een paar zalen op de vierde etage die propvol zitten. ‘Misschien moeten we daar even naar kijken, hoe dat beter kan in het rooster.’

10.28
De zon schijnt onbarmhartig fel op de witte muren van een driehoekig zaaltje waar Jan Willem Hofstee, voor een publiek van louter jongens, begonnen is met zijn college Field Crop Technology. De beelden van de beamer zijn maar net te zien. Een man van het Facilitair Bedrijf komt na enige tijd vertellen dat de zonneschermen vandaag helaas niet zullen werken. ‘Erg jammer. Het is heel vervelend’, antwoordt Hofstee, en gaat verder met zijn verhaal.

11.03
Voor de hoofdingang is het een wirwar van fietsen. Een baliemedewerkster plakt A4-tjes op de buitenmuur voorzien van extra pijlen richting de blijkbaar nog moeilijk vindbare fietsenkelder.

11.20
Studenten van Field Crop Technology hebben pauze en liggen beneden op de fatboys. Voor docent Jan Willem Hofstee een goed moment om nog even de aandacht te vestigen op de defecte zonneschermen. De linker heeft hij zelf al naar beneden gekregen. ‘Door op het omhoog-knopje te drukken.’ De rechter protesteert echter nog steeds. Twee monteurs buigen zich over de schakelaars. Tien minuten later zakt ook zonnescherm twee, alleen zit daar nu een scheur in. ‘Die wordt vervangen’, zegt de jongen met de schroevendraaier. ‘Net als de tientallen andere die kapot zijn.’

11.50
Fred Jonker van de roostering maakt een rondje door het gebouw. ‘Hé, daar zijn de stoelen’, zegt hij bij zaal PC629. Dat hier twee keer zoveel stoelen staan als tafels verklaart het tekort in een andere zaal.

12.10
De roltrap van de tweede naar de eerste verdieping staat net voor lunchtijd stil. Dan maar met grote stappen naar beneden. Studenten en docenten staan in de rij voor de soepjes, pistoletjes en tosti’s van het Grand Café. Medewerkers van omliggende gebouwen komen binnen in de hoop een kijkje te mogen nemen in het veelbesproken Forum. Helaas, een bord op de bar maakt duidelijk dat het niet de bedoeling is om rond te gaan lopen. Lunchen in het nieuwe gebouw mag wel.

13.05
Nostalgie. In een ruimte op de zesde verdieping, halverwege de linkervleugel, staan tussen de ergonomische kantoormeubels, witte muren en hypermoderne apparatuur oude vertrouwde houten ladekastjes uit de vorige eeuw. Ze komen uit het oude gebouw van Bodemkunde, evenals de bodemprofielen die aan een speciale richel hangen. ‘Maar nergens een prullenbak’, verzucht bodemexpert Toine Jongmans die zich voorbereidt op zijn college dat over tien minuten begint. Volgens Forumregels is drinken en eten alleen toegestaan in de horecadelen. ‘Ze gaan ervan uit dat studenten zich daar netjes aan houden. Ik ben al zolang docent, ik weet wel beter’, zegt Jongmans.

13.24
De studenten Bodem, water, atmosfeer druppelen binnen. ‘Welkom’, begint Jongmans enthousiast. Een luide warenhuisdingdong uit de luidsprekers valt hem onverwachts in de rede. ‘Ik ben al veertig jaar docent, maar hier kan ik niet tegenop’, zegt Jongmans als de studenten uitbundig reageren op de mededeling over gratis gebak.

14.20
De roltrappen naar boven doen het nu ook niet meer. Een reparateur in blauwe overal staat met een koffer vol elektronica bij de motor bovenaan de trap. Hij opent een luik in de grond en verdwijnt daar half in. ‘Thermische motorbeveiliging’ zegt een display. ‘Service bellen.’
‘Dat ben ik, dus het moet goed komen’, zegt de monteur vanuit de diepte. ‘De motor slaat telkens af omdat de beveiliging zegt dat hij oververhit is. Maar dat is niet zo. Eens kijken wat er is.’

14.45
Zeventig biologiestudenten bestuderen zeesterren en wormen in een practicumzaal op de achtste verdieping. Dierkundige dr. Jos van den Boogaart slalomt in oud-Wageningse zomerdracht – Tevasandalen en korte broek – tussen de rijen door. ‘Het is goed dat er geen tassen mee naar binnen mogen, anders zou er geen doorkomen aan zijn.’
Vanaf deze etage kijk je ver de Betuwe in. In de vensterbank staan boterhamdoosjes met dode zeesterren, wijngaardslakken, en regenwormen. Verderop staat het traditionele pronkstuk van het practicum, het zeeaquarium met inheemse fauna. Vorige week gevangen in de Oosterschelde. ‘De helft is helaas doodgegaan’, zegt Van den Boogaart. ‘Waarschijnlijk omdat er nog zooi in de waterleiding zat. Koper en tin en zo, daar kunnen de meeste beesten niet tegen.’ De zeekomkommer en zeenaaktslak in ieder geval niet. Studenten moeten het nu doen met oesters en mosselen.

15.20
In het depot van de bibliotheek op de begane grond overziet Bertus Blankenstein een enorme rij gele bakken met boeken. Dagelijks worden er ruim zevenhonderd aangevoerd vanuit de verschillende bibliotheken van Wageningen UR. Ze zijn één meter lang, net als de planken van de rolkasten in het depot. Blankenstein coördineert de verhuizing, en is al ruim een maand bezig. ‘We hebben nu ongeveer acht kilometer staan. Er komen er nog twaalf.’ Veel merkt hij niet van de eerste onderwijsdag. ‘Alleen stonden er vanmorgen een paar studenten met hun fiets hier in het depot. Die waren op zoek naar de fietsenkelder.’

16.00
De monteur in blauwe overal heeft zijn taak volbracht; de roltrap doet het weer.

17.15
Het gebouw loopt leeg. Twee studenten fietsen tegelijkertijd het steile hellinkje van de fietsenkelder op. Halverwege verliezen ze vaart en vallen tegen elkaar aan. Binnen ruimen de medewerkers van het Grand Café op. Een groepje bouwers puft uit met een colaatje. Er staan nog vier Forumgebakjes in de doos.

19.00
Het ploegje bewakers heeft de begane grond aangeveegd, en vergrendelt de draaideur. De nachtwaker blijft alleen achter. Ongemakken met liften, roltrappen, computers en borende bouwers zullen er tot de officiële opening in september elke dag wel zijn. Maar grote problemen heeft de eerste onderwijsdag niet opgeleverd.