Nieuws - 6 mei 2013

Eerste collegedag Orion

Vanaf vandaag wordt er lesgegeven in Orion, het nieuwe onderwijsgebouw van Wageningen UR. Verslaggever Linda van der Nat volgde de eerste stroom studenten richting het college Ecologie I.

20130506_082501.jpg
Het is maandagochtend. Om vijf voor half negen staat er een lange rij voor de draaideur van de ingang. Als liftjongens en -meisjes verklede studenten helpen hun medestudenten, die zoekend door de lichte gangen, ruime hallen en langs gifgroene kluisjes dwalen, op weg. De nieuwigheid spat van de strakke, witte muren en houten zitgelegenheden af. Of, zoals een van de studenten het treffend verwoordt: 'Het is allemaal zo... artistiek.'
In lokaal C2050 en C2051 krijgt een groep eerstejaars studenten hun eerste college Ecologie I. 'Dit kunnen jullie later aan jullie kleinkinderen vertellen, dat je als eerste student les hebt gehad in Orion,' grapt docent Elmer Veenendaal. Het zal 'even wennen' zijn, denkt de ecoloog. Hij geeft les in twee aangrenzende ruimtes waar verspreid over de klapstoelen zo'n tweehonderd studenten zitten en de studenten in de ene ruimte kunnen de studenten aan de andere kant niet goed zien. 'Ik zou ook niet helemaal voorin gaan zitten, dan krijg je last van je nek,' adviseert Veenendaal. Boven zijn hoofd hangen vier grote schermen, waarop hij zijn presentatie projecteert. In vijf minuten tijd zoeft hij door de evolutie, met slides over reducerende gassen en stromatolieten.

Veenendaal en zijn collega Jan Kammenga zijn goed verstaanbaar, ook zonder microfoon. Met de akoestiek in het nieuwe gebouw zit het dus wel snor. Als de achterzijde van de zaal wordt weggeschoven, biedt de ruimte plaats aan meer dan zevenhonderd studenten. Het wordt daarmee de grootste collegezaal van Wageningen UR.
Naarmate de komende tijd meer studenten Orion als hun uitvalsbasis zullen gebruiken, zal het onderwijsgebouw meer gaan bruisen. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor het studentencafé, dat op regelmatige basis activiteiten wil organiseren. Volgende week, 15 mei, is het openingsfeest.
Tegen die tijd zal iedere student het onderwijsgebouw moeten kunnen vinden. Dat dit niet vanzelfsprekend is, bleek vanochtend bij het parkeren van de fiets. Een studente vroeg met een onzekere blik op het grote, grijze bakbeest: 'Is dit Orion? Ik had het opgezocht op Google Maps, maar daar zag ik alleen een kale vlakte.'