Nieuws - 8 december 2015

Eerste bedrijven Plus Ultra bekend

tekst:
Roelof Kleis

Plus Ultra trekt voorlopig vooral bedrijven uit de regio. Van de eerste twaalf bedrijven is er maar eentje van buiten Wageningen of Ede.

Plus Ultra, het verzamelgebouw voor startende en doorgroeiende kennisintensieve bedrijven, nadert zijn voltooiing. De eerste bedrijven nemen voor het nieuwe jaar al hun intrek. Twaalf namen zijn inmiddels bekend, laat Kadanz-woordvoerder Chiel van Dijen weten. Bij die twaalf zit één starter: NutriLeaks, een bedrijf dat nieuwe ingrediënten voor voeding ontwikkelt.

Bij de twaalf zitten twee communicatiebureaus (Schuttelaer & Partners en Jenx), twee wervingsbureaus (CLS Services, Agrojobs) een onderwijsorganisatie (AOC Raad) en een educatieve uitgeverij voor het groene onderwijs (Ontwikkelcentrum). Verder een octrooiadviesbureau (Ellens & van Essen), een brancheorganisatie voor verwerking van reststoffen tot biobased grondstoffen (BVOR) en een stichting die zich inzet voor verduurzaming van de palingsector (Dupan).

De lijst wordt gecompleteerd door de Chinese zuivelgigant Yili die nu in Radix zit, een producent van rijsimulatoren (Green Dino). De twaalf vullen het gebouw overigens maar voor een kwart, zegt Van Dijen. Hij verwacht in het nieuwe jaar snel meer namen bekend te kunnen maken. ‘De belangstelling is groot. Als we die bedrijven allemaal huisvesten, moeten we meteen al uitbreiden.’

Drie bedrijven zitten op dit moment elders op de campus. Vier van de twaalf bedrijven hebben een plek op het Agro Business Park. Toch denkt Van Dijen niet dat Plus Ultra het ABP ‘kannibaliseert’. ‘Daar geloof ik niks van. Het gaat hier om kleinere bedrijven die er echt voor kiezen  om zich op de campus te vestigen.’ Van Dijen erkent dat er vooralsnog vooral kantoorruimtes zijn ingevuld. ‘Maar dit geeft een vertekend beeld dat nog wel wordt rechtgetrokken.’