Organisatie - 31 mei 2007

Eerste aio’s in de Boomgaarden

Walter Heijnis (links), één van de eerste bewoners.
Temidden van een Wageningse villawijk, een kerk en de grote hal van het maritiem onderzoeksinstituut Marin staat het nieuwe appartementencomplex Boomgaarden van Idealis. ‘Gelukkig zit mijn huiskamer niet aan de kant van die rustige wijk’, zegt aio Walter Heijnis, één van de eerste bewoners. ‘Dan kan ik nog eens een feest geven zonder dat ze daar last van me hebben.’
Het eerste deel van de Boomgaarden is op dinsdag 29 mei opgeleverd. Heijnis en de andere nieuwe huurders kregen ’s middags de sleutel van hun driekamerappartement en een rondleiding van complexbeheerder Gert Wildekamp en Karin van Reest van Idealis.
Heijnis, die promotieonderzoek doet bij de leerstoelgroep Levensmiddelenchemie, is blij dat hij eindelijk zijn kamer op de Haarweg kan verlaten. ‘Ik heb nog geprobeerd om een hypotheek te krijgen voor een appartement, maar dat is niet zo gemakkelijk als aio.’ Nu huurt hij voor een vergelijkbare prijs een woning van 72 vierkante meter, met opvallend hoge ramen en in iedere kamer een internetaansluiting via de universiteit.
‘Ik heb geluk gehad’, zegt Heijnis. Hij legt uit dat hij bij Idealis een voorkeur had opgegeven voor deze en soortgelijke woningen, maar iets heel anders aangeboden had gekregen. Een vriend van hem had juist een tegenovergestelde voorkeur, en kreeg de woning die Heijnis nu heeft. ‘Gelukkig wisten we dat van elkaar, en konden we ruilen.’
Tijdens de rondleiding maakt Wildekamp duidelijk dat er nog van alles moet gebeuren. Zo ontbreekt er ergens nog een handvat, en zijn de muren in het voorportaal nog niet af. ‘Dat zal volgende week allemaal in orde zijn’, zegt hij. En de parkeerplaatsen, fietsenstalling en vuilniscontainers ontbreken nog. ‘Die zijn er binnen drie weken’, zegt de complexbeheerder. Waarop Heijnis meteen wil weten waar hij naar toe moet als dat niet zo is.
Het tweede, hogere gebouw van de Boomgaarden is in juli klaar, net als het nieuwe complex aan de Nobelweg dat ook speciaal is bedoeld voor Wageningse aio’s en oio’s.