Nieuws - 26 november 2009

Eerste afgestudeerde van Gezondheid en Maatschappij

Fieke Franken is de eerste afgestudeerde van de brede masterspecialisatie Public Health and Society. Zij wil graag de gezondheidsvoorlichting in.

fieke_2.JPG
‘In deze opleiding kun je uitzoeken wat je interessant vindt', vertelt Fieke Franken. Met Public Health and Society kun je verschillende kanten op. Zelf vindt ze gezondheidsvoorlichting boeiend, maar een studiegenoot wil de internationale hulpverlening in. En in het bedrijfsleven kun je om bedrijfseconomische redenen de gezondheid van medewerkers bevorderen, legt Fieke uit.
Ruim vijf jaar geleden begon Fieke, samen met acht anderen, met de destijds nieuwe bacheloropleiding Gezondheid en Maatschappij. ‘Ik wilde iets met mensen en gezondheid, maar geneeskunde vond ik te technisch. In Wageningen sprak de kleinschaligheid en de mogelijkheid voor vrije keuzevakken me aan.'
Tijdens de studie heeft Fieke veel buitenlandervaring opgedaan. Ze is net terug uit Australië waar ze op een universiteit heeft geholpen met een onderzoek naar stadsontwikkeling en gezondheid. Ze heeft bovendien twee maanden in Noorwegen gestudeerd. In Nederland liep ze stage bij de GGD: jongeren voorlichten over soa's. ‘Seksualiteit en soa's zijn nog steeds taboe-onderwerpen. Het is belangrijk om daar met jongeren over te praten', vindt ze.
Proefkonijn
Fieke wil verder in de gezondheidsvoorlichting. Tijdens de studie raakte ze namelijk geïnteresseerd in mensen met een verslaving. ‘Drugsverslaafden vallen buiten de maatschappij, maar er zijn redenen waarom ze zo zijn geworden. Wat zijn de oorzaken? Hoe kunnen we ze helpen?', vraagt ze zich af. ‘Het liefst wil ik werk waarin ik onderzoek en praktijk kan combineren.' Maar een tweede master richting psychologie in Utrecht, of promotieonderzoek in Wageningen sluit Fieke ook nog niet uit.
De kleinschaligheid die haar zo aantrok van Wageningen, vond ze ook terug binnen de opleiding Gezondheid en Maatschappij. ‘Als je binnenloopt op de leerstoelgroep kent iedereen je. De contacten met de docenten zijn best persoonlijk.' Om de eerste lichting van een opleiding te zijn, is wel bijzonder, zegt Fieke.‘Soms had ik wel het idee dat wij proefkonijnen waren. De docenten tastten dan nog een beetje af hoe een vak moest worden ingevuld. Maar dat werd altijd goed geëvalueerd.'