Organisatie - 30 augustus 2016

Eerst borg betalen, dan pas behandeling in ziekenhuis

tekst:
Albert Sikkema
2

Buitenlandse studenten en promovendi van Wageningen UR worden alleen nog geholpen door ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede als ze eerst een borg van 300 euro betalen. De hoofdreden: de ziektekostenverzekering dekt niet alle ziektekosten.

Gloria Ngya, promovendus bij Humanitaire Hulp en Wederopbouw, moest onlangs naar ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede om haar urine te laten nakijken. Voor die eenvoudige behandeling moest ze 300 euro borg betalen. Dat bedrag had Ngya, die vanuit de Democratische Republiek Congo met een Nuffic-beurs in Wageningen kwam, niet paraat. Met behulp van een collega, die de 300 euro voorschoot, kon ze alsnog het gezondheidsonderzoek laten plaatsvinden.

Niet alleen Ngya moet tegenwoordig borg betalen voor een ziekenhuisbehandeling in Ede. Alle buitenlandse studenten en promovendi met een ziektekostenverzekering van AON moeten sinds 1 januari 2016 deze borg betalen. De verzekeringsmaatschappij heeft een betalingsachterstand bij het ziekenhuis. Daarom wil Gelderse Vallei geen ziektekosten meer declareren bij AON. De Wageningse studenten en promovendi betalen 300 euro borg voor een behandeling van bijvoorbeeld 70 euro, krijgen 230 terug van het ziekenhuis en moeten de 70 euro zelf declareren bij AON.

Risico
Het ziekenhuis beschouwt AON als een verzekeraar met ‘limited payment conditions’, stelt ze in een brief, waardoor Gelderse Vallei het risico loopt niet alle gemaakte ziektekosten te kunnen terugvorderen bij AON.

Alle buitenlandse studenten en promovendi van buiten de EU die in Wageningen willen komen studeren, moeten een ziektekostenverzekering afsluiten om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Wageningen UR heeft een afspraak met AON dat deze een verzekering aanbiedt, zegt woordvoerder Simon Vink.

Dupe
De studenten en promovendi zijn niet verplicht om een verzekering bij AON af te sluiten, zegt Vink, maar AON biedt de breedste dekking aan ziektekosten tegen de laagste prijs. Als de studenten en promovendi een andere verzekering willen, kunnen ze die zelf afsluiten, zegt de woordvoerder.

Vink beschouwt de kwestie als een probleem tussen ziekenhuis en verzekeraar. Hij wijst er op dat ziekenhuis Rijnstate in Arnhem geen borg vraagt aan de studenten voor een behandeling, omdat dit ziekenhuis wel de ziektekosten direct declareert bij AON. Vink hoopt dat ziekenhuis en verzekeraar tot overeenstemming komen, zodat de huidige situatie wordt opgelost. Nu zijn de buitenlandse studenten daar de dupe van.

Dekking
Een makkelijke oplossing is er niet. Buitenlandse studenten en de meeste promovendi van buiten de EU kunnen geen basiszorgverzekering afsluiten bij een Nederlandse ziektekostenverzekeraar, omdat dat alleen mag als ze een baan hebben in Nederland. De polis van AON is een soort uitgebreide reisverzekering met een beperkte dekking. Zo vergoedt AON geen behandelingen van bestaande aandoeningen.

Verzekeraar AON komt later met een reactie.

Re:acties 2

 • International

  Pity that story is not available in English. That could have been better, to take the attention of more international people. Unfortunately, the university is not really helping with this and until now (March 2017) we still have to pay 300 euros up front in the hospital in Ede and we still do not have a proper health insurance. The one we have is only a travel insurance. We are 'travelling' for 4 years in NL... great.

  Reageer
 • Promovenda

  Wat een bizar verhaal! Je zou denken dat iedereen recht heeft op zorg. En sowieso raar dat buitenlandse werknemers (degenen zonder arbeidscontract) en studenten (sowieso al een hele kwetsbare groep) geen recht hebben op een normale verzekering en bijbehorende zorg.
  De universiteit zou hier werk van moeten maken, als grote klant (of vertegenwoordiger van veel klanten) kan je zo'n verzekeraar onder druk zetten. Ook zouden ze dit moeten aankaarten om te zorgen dat collega's en studenten een normale verzekering kunnen nemen (of in ieder geval eentje die de normale zorg dekt), en deze vervolgens ook adviseren aan nieuwe studenten en medewerkers.

  Reageer

Re:ageer