Wetenschap - 16 september 2011

Eerder gras inkuilen verbetert de melkkwaliteit

Melkveehouders moeten hun gras en mais eerder inkuilen om de melkkwaliteit van de koe te verhogen. Dat stelt Nazir Khan, die het gehalte aan gezonde onverzadigde vetzuren in de melk relateerde aan het voerregime van de koeien.

De melk in onze supermarkt is de afgelopen decennia minder gezond geworden, omdat het aandeel onverzadigde vetten in de melk is afgenomen. Dat komt mede door een ander voerregime: de koeien krijgen tegenwoordig minder vers gras en meer krachtvoer en kuilvoer. Dat voer bevat minder onverzadigde vetten. Khan onderzocht de mogelijkheden om het percentage onverzadigde vetten in de melk weer omhoog te krijgen. Daartoe mat hij de vetzuursamenstelling van gras en mais voor en na het inkuilen en de samenstelling van de melk. Hoe groener het gras en de mais, hoe meer onverzadigde vetten ze bevatten die uiteindelijk ook in de melk terecht komen. Boeren die hun voer inkuilen, moeten het gras niet meer in een laat groeistadium oogsten en het gemaaide gras niet te lang laten drogen, want tijdens dat drogen oxideren de gezonde vetzuren. Ook de mais moet eerder worden geoogst voor het inkuilen. Bovendien kunnen de boeren beter kiezen voor maisrassen die langer groen blijven, adviseert Khan. Nederlandse melkveehouders worden nu niet extra beloond als ze melk met veel onverzadigde vetzuren leveren aan de fabriek. Het onderzoek van Nazir Khan is gefinancierd door zijn geboorteland Pakistan. Nazir Ahmad Khan promoveert op 19 september bij Wouter Hendriks, hoogleraar Veevoeding.

Re:ageer