Nieuws - 17 april 2008

Eerder een zeventjesscultuur

Nederland lijdt aan een zesjescultuur, zei premier Jan Peter Balkenende in september 2007 bij de opening van het academisch jaar in Wageningen. Studenten werken voor een krappe voldoende, niet voor het best haalbare resultaat. Niet waar, concludeerden docenten en studenten op de onderwijsdag van de Wageningse studentenbond WSO.

Linda van der Toorn en Martine van Genuchten doken in gegevens van de centrale studentenadministratie (CSA) en vonden dat het gemiddelde cijfer in Wageningen de afgelopen twintig jaar vrijwel stabiel is gebleven. Voor reguliere vakken scoren studenten gemiddeld een 7, voor hun thesis een 7,5. Vrouwen blijken het de laatste jaren beter te doen dan mannen, maar het verschil is klein: 0,1 punt. Het percentage zesjes daalde lang, maar is de afgelopen jaren weer licht gegroeid. Ongeveer één op de drie tentamens wordt beoordeeld met een zes.
Wat zegt dat? Is er een zesjescultuur of niet? Niet, concludeerden docenten en studenten die erover discussieerden in de Leeuwenborch op maandag 14 april. Een zeven is immers geen zes. Maar tijdens de discussie klonk wel kritiek op de studiehouding van de Nederlandse studenten. ‘Gisteren gaf ik college fysica aan biologen. Daar zaten studenten te bellen tijdens mijn verhaal. Dat had ik niet moeten wagen’, mopperde docent van het jaar Dane Bicanic tijdens de koffiepauze. ‘Het probleem is dat studenten zo heterogeen zijn. Er zitten er een paar bij die zo naar het Massachusetts Institute of Technology in Boston kunnen, maar er zijn er ook die het met grote moeite snappen.’
De Duitse studiecoördinator van de opleiding Biotechnologie Sonja Isken vermoedt dat de Nederlandse cultuur studenten niet stimuleert om uit te blinken. ‘Ik sprak een poosje geleden een buitenlandse student die zich erover verbaasde dat het Nederlandse studenten helemaal niet lijkt uit te maken of ze de beste zijn of niet. Volgens mij zit dat diep in jullie cultuur. Het is al eeuwen zo. Niet te veel opvallen. In Duitsland koop je een auto die bij je salaris past om aan te geven hoe succesvol je bent. In Nederland vertel je je salaris niet. Duitse studenten doen meer hun best om hoge cijfers te halen. Dat heeft misschien ook te maken met de werkloosheid die in Duitsland hoger is dan hier. Hoge cijfers geven betere kansen op een goede baan.’
Toch ging er geen vinger omhoog toen discussieleider Raymond Bolding vroeg wie het met Balkenende eens was dat er een zesjescultuur heerst. Zo erg is het dus ook weer niet. In Wageningen heerst een zeventjescultuur. Studenten werken voor een goede voldoende, maar een negen is overdreven.