Organisatie - 20 april 2016

Een zesje voor bereikbaarheid

tekst:
Roelof Kleis
7

Werknemers geven een zesje voor de bereikbaarheid van de campus. Vooral automobilisten zijn ontevreden. Maar over alternatieven voor de auto denken zij nog negatiever.

Alleen de fiets komt met een 5,5 in de buurt. Dat blijkt uit het jongste mobiliteitsonderzoek onder personeel en studenten. Studenten zijn met een zeven overigens positiever over hun vervoer. De studie laat zien wat iedereen eigenlijk wel weet: de bereikbaarheid van Wageningen en de campus houdt niet over. Dat is ook de reden dat er op dit moment vergevorderde plannen zijn om de Mansholtlaan en de Nijenoordallee te verbreden en de campus beter bereikbaar te maken voor zowel de auto als de fiets.

Met name de fiets als alternatief moet het volgens de onderzoekers van DTV Consultants gaan doen. De helft van de werknemers gaat nu met de fiets naar het werk. Dat is iets minder dan tijdens het vorige onderzoek vier jaar geleden. DTV adviseert om een nieuwe campagne op te starten om het fietsen te stimuleren. Een hogere reiskostenvergoeding voor fietsers zou een onderdeel van de aanpak kunnen zijn, maar ook Park & Bike-voorzieningen bij Cinemec. Pilots met een fietsvergoeding zijn overigens vier jaar geleden ook al geprobeerd. Naast meer fietsen is slimmer werken een kansrijk alternatief om de drukte te ontwijken. Meer dan de helft van de werknemers zegt dat het altijd of vaak mogelijk is om met werktijden te schuiven. Dat laat alle ruimte voor flexibeler werktijden.

Het onderzoek bracht ook het reisgedrag voor werk of studie in kaart. De helft van de medewerkers maakt nooit dienstreizen. Een op de zes doet dat eens per maand en een kwart meer dan twee keer per maand. Bijna de helft van die reizen gaan met de auto, een op de elf reizen gaan per vliegtuig. Opvallend is dat studenten vaker het vliegtuig pakken. Bijna een vijfde van alle studenten heeft het afgelopen jaar een of meer vliegreizen gemaakt. Resource gaat uitvoeriger in op het onderzoek in het nieuwste nummer dat vandaag verschijnt.

Re:acties 7

 • Steven

  De campus is over het algemeen prima bereikbaar, juist met de auto en zeker in vergelijking met andere campussen in Nederland. Klagen is niemand vreemd en blijkbaar hoort dit onderzoek bij de strategie van de universiteit om mobiliteit vooral te zien als brede asfaltlanen. Voor een betere bereikbaarheid zou het goed zijn om de boel te verplaatsen naar Ede, dichter bij het station en dichter bij de snelweg. Ook zou het goed zijn om voor het ontwikkelen van nieuwe gebouwen na te denken over de bereikbaarheid ervan.

  Reageer
 • Roelof Kleis

  Op het gebied van fietsen stallen valt er inderdaad nog wel wat te verbeteren, blijkt ook uit het onderzoek. Een kart van de studenten geeft aan dat ze niet altijd een plek kunnen vinden voor hun fiets. Medewerkers hebben daar iets minder last van; een op de zeven vindt niet altijd een plek. Ook voor de auto wordt niet altijd een plekje gevonden, maar de problemen zijn hier minder.

  Reageer
 • Tijmen

  Het zou fijn zijn als met het extra promoten van fietsen ook meer fietsenstallingen beschikbaar gemaakt zouden worden bij de grotere gebouwen, hier is met de groei in studenten nog wel eens gebrek aan.

  Reageer
 • HdeVries

  Deze problematiek verschilt niet veel met overbezette leslokalen. Het zou daarom een goed idee zijn om de werkuren van een aantal dlo- of leerstoelgroepen te verschuiven naar de avonduren...

  Reageer
 • HdeVries

  Deze problematiek verschilt niet heel veel met overbezette leslokalen. Het zou daarom een goed idee zijn om de werkuren van een aantal dlo- of leerstoelgroepen te verschuiven naar de avonduren...

  Reageer
 • Martin

  Het zou toch mooi zijn als er een duidelijke 'fietssnelweg' richting het station zou komen, die niet paralel langs de Mansholtlaan ligt. Stoplichten langer en vaker op groen voor fietsers is ook een mooi voorbeeld! Laat de automobilist maar mopperen..

  Reageer
  • Kees

   Ja, want die willen echt heel erg graag met de auto. Die vinden het echt heel leuk om niet zo dicht bij hun werk te wonen en lekker elke dag een half uur in de file te moeten staan

 • Jairo

  Hoi

  Reageer

Re:ageer