Nieuws - 29 juni 2017

Een zee vol lichtjes

tekst:
Julia Schafer

Wie? Sarina Versteeg, Eva Mudde, Maarten Rutting en Lieveke Crombach
Waar? Bonaire
Wat? Stage bij Wageningen Marine Research en Coral Restoration Foundation Bonaire

Foto's: Maarten Rutting

‘De Coral Restoration Foundation werkt aan het herstel van riffen door opgekweekte koralen terug te plaatsen. Onze stageopdracht was om koralen uit te zetten en vervolgens deze getransplanteerde populaties met wilde koraalpopulaties te vergelijken. De organisatie gaf ons een cursus over de omgang met koralen, waarna we zelfstandig ons project hebben uitgevoerd. We hebben een eigen onderzoeksprotocol opgezet en daarna drie maanden lang onderwater metingen verricht volgens dit protocol.

Het was een hele uitdaging en we waren blij dat we met z’n vieren waren om taken te kunnen verdelen en te overleggen. Voor ons onderzoek doken we bijna elke dag vier uur. Onderwater onderzoek doen is heel anders dan op het land, omdat je moet leren communiceren met je buddy’s. In het begin maakten we duidelijke afspraken vooraf, maar later was slechts één blik genoeg om elkaar te begrijpen.

29-foto HEW 2.JPG

Mangrovebossen

We hebben elkaar ontzettend goed leren kennen tijdens deze stage, omdat we zo op elkaar waren aangewezen. Onze werkdagen waren lang, we woonden met z’n vieren en hadden maar beperkt tijd voor onszelf. Dat leverde soms pittige situaties op, maar we leerden dat ook op te lossen. Zo werden ruzies meteen uitgepraat, omdat deze veel energie kostten en we genoeg te doen hadden.

In onze vrije tijd hebben we veel samen gedoken en ontstond er een vriendengroep met de locals van Bonaire. Ze lieten ons plekken zien die we zelf nooit hadden kunnen vinden. Zo hebben we gesnorkeld in een grot en in de mangrovebossen, waar tussen de boomwortels een kraamkamer met kleine vissen en sponzen schuilgaat. Ook met duiken in zee hebben we onvergetelijke dingen meegemaakt. Vijf dagen na volle maan maakten we een nachtduik en waren we plotseling omgeven door duizenden kleine lichtjes. Het was de paartijd van de ostracods, bioluminiscente micro-organismen. Het water leek wel een lucht vol sterren en vuurvliegjes. We hoorden elkaar onder water joelen omdat het zo mooi was.

29-foto HEW 3 LET OP CREDIT.jpg

Grote schildpad

Het was ook de paartijd van de loggerhead, een grote schildpaddensoort. Op een van onze eerste dagen zwom er eentje ineens in hoog tempo op ons af. Slechtziende mannetjes vallen soms weleens duikers lastig in plaats van schildpaddenvrouwtjes. Gelukkig gebeurde er niks, maar het was wel indrukwekkend.’