Nieuws - 29 september 2015

Een week serieus duurzaam denken

tekst:
Roelof Kleis

De Dag van de Duurzaamheid wordt op de campus opgerekt tot een Seriously Sustainable Week. Een week lang films, debatten, workshops en eten.

De landelijke Dag van de Duurzaamheid is volgende week vrijdag. Maar in Wageningen is het van maandag tot zaterdag duurzaamheidsdag. Daarbij worden volgens Kayin Venner van Green Office verschillende aspecten van duurzaamheid belicht. ‘Niet alleen ecologische duurzaamheid, maar ook de economische en sociale duurzaamheid. Al die thema’s zijn heel erg met elkaar verweven. Je kunt ze niet los van elkaar zien.’

De aftrap op maandag staat in het teken van de economische duurzaamheid met een lunchdebat in Forum over ecosysteemdiensten en het beprijzen van de natuur. De week eindigt op zaterdag met een kledingruilbeurs in het Heerenstraat Theater en workshops in Loburg over bijvoorbeeld een tweede leven voor ‘your boyfriend’s t-shirt’.

In de tussentijd heb je dan onder meer een workshop gebarentaal (dinsdag, Thuis) kunnen doen, de film Dirt (woensdag, Forum) kunnen zien, eindelijk eens een kijkje kunnen nemen bij het wat geheimzinnige eco-dorp (woensdag) op het terrein van het voormalige Pieter Pauw Ziekenhuis of kunnen daten (vrijdag) in de Ommuurde Tuin bij het Oranje Nassau Oord.

Het zwaartepunt van de activiteiten op de campus ligt op donderdag. In Forum is ’s middags de duurzaamheidsmarkt, waar Wageningen UR haar duurzame bedrijfsvoering onder de aandacht brengt. Onderdeel van de infomarkt is een vrijwilligersmarkt, waar lokale vrijwilligersorganisaties hun vraag en aanbod etaleren.

Tijdens de lunch wordt de Green Teacher Award uitgereikt aan docenten die het beste duurzaamheid in hun lessen verwerken. ‘De Green Teacher Award is geïnspireerd op de Teacher of the Year-verkiezing’, licht Venner toe. Tien geselecteerde docenten worden in het zonnetje gezet. Elk van die tien is geinterviewd. De weerslag van die gesprekken is verwerkt in een boekje dat wordt gepresenteerd.

De Seriously Sustainable Week valt samen met de Eerlijk Winkelen Week in de binnenstad van Wageningen. Wageningen telt 41 winkels waar fair trad, biologische of tweedehands spullen worden verkocht. Tijdens de week is er een pop-up winkel op de Hoogstraat 15 die in het teken staat van Eerlijk Winkelen.