Student - 29 november 2007

Een tochtje door Bernards maagdarmkanaal

Staat de kijkoperatie in de mensgeneeskunde de laatste tijd ter discussie, voor de behandeling van zieke reptielen kan endoscopie een uitkomst zijn. Zo heeft Paul Groenesteijn al eens een veiligheidsspeld verwijderd uit een halfdode hagedis. De dierenarts demonstreerde de techniek bij een boa constrictor tijdens het Reptile event op woensdag 21 november bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

De Leeuwardse student Natasja houdt boa Bernard vast terwijl een dierenarts met een endoscoop in zijn binnenste kijkt.
Natasja veert zonder aarzeling op als Groenesteijn om een vrijwilliger vraagt die boa Bernard even vast wil houden. Ze is een van de dertig studenten Diermanagement die op de terrariumdag van de Werkgroep Fryslân zijn afgekomen om lezingen en workshops te volgen over de verzorging van reptielen, amfibieën en geleedpotigen. Zij leren onder andere dat endoscopie bij zieke reptielen een nuttige ingreep kan zijn om onnodig geëxperimenteer met medicijnen te voorkomen.
De dierenarts steelt met zijn boa de show. Nadat hij eerst de werking van de endoscoop in het binnenste van een rode paprika heeft laten zien, neemt hij het publiek mee voor een enerverend tochtje door het maagdarmkanaal van Bernard. Op de monitor klopt de lichaamsslagader en komen luchtzakken en een galbultje voorbij.
Natasja heeft ondertussen de grootste moeite om de slang in bedwang te houden. Dat ligt niet zozeer aan het apparaat in zijn slokdarm als wel aan zijn schuwheid, verzekert Groenesteijn. Per slot slikt het dier moeiteloos een prooi met een doorsnede van acht centimeter weg.