Nieuws - 7 april 2011

Een spin van drie meter


Spinnen hebben acht poten. Dat is het enige wat je vaak nog weet van de lessen biologie. Maar dat hij ook acht ogen heeft en per jaar 100 insecten verorbert, zijn van die leuke weetjes die je te weten komt als bezoeker van de tentoonstelling 'Spinnen, de mooiste dieren die er bestaan', in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden.

26-robotspin-klein.jpg
Een fraaie animatie toont hoe spinnen volgens een vast patroon een web maken. Van het eerste draadje dat in de wind wappert tot de gewoven raamdraden en spaken. In terraria zitten enkele levende exemplaren waaronder de vogelspin. Die dankt zijn naam aan een afbeelding waarop hij een kolibri verorbert, maar in werkelijkheid blijken vogels nauwelijks op zijn menu te staan.
Het hoogtepunt van de expositie is te zien vanaf 15 april: een spectaculaire 560 kilo zware robotspin. De 'animatronic'  van het Londense Natural History Museum werd twee jaar geleden tot in het kleinste detail nagemaakt door het Japanse bedrijf Kokoro, dat gespecialiseerd is in natuurgetrouwe robotdieren. Het angstaanjagende exemplaar is een uitvergrote kopie van de Australische tunnelspin, een van de meest dodelijke spinnen ter wereld. De spinsoort verlamt zijn prooi met scherpe giftanden die al veel Australiërs fataal werden. De robotspin is drie meter breed en twee meter hoog en is voor het eerst in Nederland te zien.
Het Friese natuurmuseum huist sinds de jaren negentig in een monumentaal voormalig weeshuis. In 2005 werd het heropend, na een jaren durende verbouwing. De zalen werden opnieuw ingericht en ogen fris en modern. Het museum timmert behoorlijk aan de weg en verrast geregeld met spraakmakende tentoonstellingen, zoals onlangs met die over dinosaurussen. Dit 'Jurrasic Leeuwarden 2' trok begin dit jaar in vijf weken tijd maar liefst 30.000 bezoekers. Bij die expositie was een zeventien meter lange polyester diplodocus de grote blikvanger. De high tech Australische tunnelspin mag een waardige opvolger worden genoemd.

Robotspin van 15 april t/m 19 juni
Onderdeel van 'Spinnen, de mooiste dieren die er bestaan!' t/m 28 augustus in Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 058- 2332244,
www.natuurmuseumfryslan.nl