Wetenschap
Voeding

Een rapportcijfer voor je eetgewoontes

Wageningse voedingsonderzoekers hebben een snelle vragenlijst ontwikkeld die met één rapportcijfer aangeeft hoe gezond iemand eet. Het bijbehorende advies moet mensen helpen gezonder te eten en zo hun kans op ziektes als diabetes en hart- en vaatzieken te verkleinen.
Rob Ramaker

Te veel verzadigde vetten in het eten kosten je veel punten bij de Eetscore. Foto: Kisha Solomon

De zogeheten Eetscore werd afgelopen jaren ontwikkeld door Linde van Lee, promovendus bij Humane voeding, die vandaag haar proefschrift verdedigt. Van Lee bedacht 25 vragen over de eetgewoontes van deelnemer waar ze maximaal 80 punten voor krijgen. Maximaal tien punten voor elk van acht regels uit de ‘Richtlijnen goede voeding’ waar Nederlanders wordt geadviseerd zich aan te houden. Eten ze bijvoorbeeld niet te veel vet of zout, en ligt er voldoende vis, groente en fruit op hun bord.

De vragenlijst is zo laagdrempelig mogelijk gemaakt om dieetadvies te kunnen geven aan een grotere groep mensen. Nu kost het in kaart brengen van iemands eetpatroon nog veel tijd. In de gezondheidszorg gebeurt dit alleen bij mensen die vanwege hun ziekte een dieet nodig hebben.

Op al die duizenden mensen in mijn proefschrift, had ik misschien één of twee mensen met een perfecte score.

Linde van Lee

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) wil hier met de Eetscore verandering in te brengen, zegt Joke Huitinck, programmamanager speerpunt voeding sport en beweging. Zo zijn inmiddels kleine pilots uitgevoerd om patiënten met maagdarmproblemen gezonder te laten eten. Na drie maanden lijkt hun Eetscore hierdoor te verbeteren. Verder onderzoek moet duidelijk maken wat de gevolgen op langere termijn zijn.

Ook gezonde mensen kunnen straks voedingsadvies krijgen. Zij kunnen straks online testen hoe gezond ze eten. Het rapportcijfer geeft aan hoeveel ruimte voor verbetering er nog is.

De Eetscore blijft echter wel work in progress. Volgend jaar komen er al weer nieuwe voedingsrichtlijnen en moet de vragenlijst weer aangepast worden. Wat ook aangepast kan worden is het eetpatroon van de Nederlander, want we doen het slecht. ‘Op al die duizenden mensen in mijn proefschrift’, zegt Van Lee. ‘Had ik misschien één of twee mensen met een perfecte score. Er is voldoende winst te behalen.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.