Wetenschap - 5 april 2001

Een op drie Nederlanders heeft last van spieren en gewrichten

Een op drie Nederlanders heeft last van spieren en gewrichten

Maar liefst 4,7 miljoen Nederlanders tobben met een gebrekkig bewegingsapparaat. Ze hebben last van hun rug, nek, schouders, ellebogen of heupen. Negenhonderdduizend landgenoten kunnen zelfs geen normaal leven leiden omdat ze niet meer goed kunnen lopen of traplopen. Drs. Susan Picavet, verbonden aan RIVM, berekende de schrikbarende gezondheidstoestand van de Nederlanders.

Met het klimmen van de jaren worden we gammeler, zegt Picavet. "Bij mensen tussen de 25 en 45 jaar heeft twee procent problemen bij het lopen, bukken of tillen. Bij de mensen van 75 jaar en ouder is dat percentage opgelopen tot vierenveertig." Vooral klachten aan knie aan heup spelen ouderen parten. Wel hebben ouderen minder last van rugklachten dan mensen van middelbare leeftijd. Komt dat omdat zij geen lichamelijk werk meer verrichten? "Ik denk het niet. Ik heb ook werkenden vergeleken met niet-werkenden. Werk is nauwelijks een factor bij het veroorzaken van dit soort klachten."

Picavet onderzocht verder of lichaamsbeweging de kans op klachten kan verminderen. Dat was niet het geval. Mensen die volgens de normen van de overheid een half uur per dag lichamelijk actief waren, hadden net zoveel kans om in de lappenmand te belanden als mensen die dat niet doen. "Dat wil niet zeggen dat bewegen niet goed is. Het voorkomt wel hart- en vaatziekten." | W.K.

Picavet promoveert op 20 april bij prof. dr. ir. Daan Kromhout, hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek bij Wageningen Universiteit.