Organisatie - 1 januari 1970

Een minimale maaltijd, mét bier

‘Tweederde van de inwoners van mijn land leeft van minder dan de minimaal benodigde hoeveelheid calorieën per dag’, vertelt een ernstige James Maranga uit Kenia. ‘Er is geen eerlijke voedselverdeling in de wereld. Om mensen zich hiervan bewust te maken eten we vanavond een ‘eerlijk minimum’ aan calorieën.’ Het is gezellig in buurthuis De Nude op vrijdag 11 november, en terwijl zestig studenten wachten op de Afrikaanse soep, vloeien de biercalorieën aan de bar ironisch genoeg rijkelijk.

‘We wilden studenten de hoeveelheid voedsel laten eten waarop elke wereldburger minimaal recht zou hebben wanneer al het beschikbare eten eerlijk verdeeld zou worden over de wereldbevolking’ aldus Maranga. ‘In theorie is er namelijk genoeg voor iedereen’. Otherwise, de studentenorganisatie voor duurzame internationale ontwikkeling, organiseert het diner vanavond, ter gelegenheid van de wereldvoedseldag van afgelopen oktober.
De maaltijd is gebaseerd op de vier soorten zetmeelproducten van de vier continenten: rijst, aardappelen, bonen en cassave representeren het basisvoedsel in Azië, Europa, Amerika en Afrika. Er is gekookt volgens lokale recepten die voedzaam en gezond zijn. Al het eten is vegetarisch, niet uit principe maar omdat vlees moeilijk in de berekeningen paste, aldus de organisatie. Maar hoeveel je precies moet opscheppen is moeilijk te bepalen, en dus wordt niet heel streng gekeken naar hoeveel iedereen eet, en het moet tenslotte ook gewoon gezellig zijn.
Of het de minimale calorieën zijn die de vele studenten hier brengen is niet helemaal duidelijk. De vele buitenlandse studenten vinden het gewoon gezellig en zijn er omdat ze het een leuk initiatief vinden, zeggen ze. Aan de presentatie vooraf, over het wereldvoedselprobleem, wordt niet al te veel aandacht besteed. Wel verbaast Femke Batterink zich erover dat uit de presentatie blijkt dat het minimale aantal calorieën neerkomt op 2300 per dag per persoon, wat best veel is als ‘eerlijke’ hoeveelheid.
Na de Afrikaanse soep met brood mag iedereen aan een lopend buffet naar eigen inzicht calorieën opscheppen. Wanneer vier tafels hun borden tot ver boven de wereldse proporties hebben volgeladen en de laatste tafel mag aantreden is het eten zo goed als op. Alsnog het wereldvoedselprobleem in een notendop. Er wordt gelachen. ‘Voor wie nog honger heeft is er zo meteen een toetje, maar bedenk ook dat velen in de wereld dit iedere dag ervaren’, roept een Otherwise-bestuurslid. Het kan de pret niet drukken, gezellig keuvelend worden er gewoon nog wat biercalorieën bijbesteld. / MV