Nieuws - 29 november 2007

Een miljoen voor nieuwe apparatuur

De raad van bestuur heeft een miljoen euro toegekend aan negen aanvragen van apparatuur voor onderzoek. Het gaat onder meer om een sequencer voor genoomonderzoek aan tomaat en aardappel, en een free flow electroforese-apparaat voor bionanotechnologisch onderzoek.

De toekenning is een centrale bijdrage aan de aanschaf van nieuwe apparatuur van minstens 125 duizend euro binnen Wageningen Universiteit. Het Adviesplatform Apparatuur maakte een keus uit de aanvragen. Volgens platformsecretaris Gerlinde van Vilsteren is grofweg de helft van de aanvragen gehonoreerd en gaat het om een bijdrage van 25 tot 50 procent van de aanschafwaarde. Vaak komt voor de apparatuur ook geld uit het apparatuurfonds van onderzoeksfinancier NWO.
De Agrotechnology and Food Sciences Group krijgt geld voor vier analyseapparaten voor biochemisch en biofysisch onderzoek. Ook levert Wageningen UR een bijrage aan zogenoemde ‘tweede generatie apparatuur’ voor DNA-sequencing, het aflezen van de bouwsteenvolgorde van het erfelijk materiaal. Aan de aanschaf van de Genome Sequencer FLX die in december bij Plant Research International wordt geplaatst en die grote hoeveelheden DNA-fragmenten uit organismen tegelijkertijd kan analyseren, dragen ook het Potato Genome Sequencing Consortium en het Centre for Biosystems Genomics bij.
Het Adviesplatform Apparatuur gaat verder overzichten maken van de apparatuur die Wageningen UR heeft, om een efficiënter gebruik te bevorderen. Eind 2008 moet die informatie via een Marktplaatsachtige constructie op internet ontsloten worden.