Organisatie - 1 januari 1970

Een maand geen tv voor de wetenschap

Nooit meer tv kijken. Jeroen Rijnierse (24) moet er zelf ook niet aan denken. Toch probeert de student Toerisme, vrije tijd en omgeving voor een afstudeeronderzoek kinderen over te halen een maand lang niet voor de buis te zitten. Zaterdag 29 oktober liet het Jeugdjournaal zien dat elf kinderen die als proefkonijnen een week zonder tv leefden onder andere meer met vriendjes speelden.

Het Jeugdjournaal was getipt door een ouder van een kind dat deelnam aan een vooronderzoek, dat Rijnierse hield op een basisschool in Ugchelen (bij Apeldoorn). Hij wil voor een afstudeervak de komende maanden achterhalen wat kinderen tussen de tien en twaalf jaar doen als ze geen tv kijken en wat ze er van vinden om geen tv te kijken. De kinderen mogen niet meer dan normaal gaan computeren ter vervanging van de tv.
‘Er is wel onderzoek naar effecten als overgewicht, dalende leerprestaties en problemen met alcohol, drugs en roken, maar nauwelijks naar vrijetijdsbesteding. In de Verenigde Staten is net onderzoek gedaan waarbij kinderen geen tv mochten kijken en nu probeer ik hier een vergelijkbaar onderzoek te doen. Ik hoop dat kinderen zich bewust worden dat er nog zoveel meer te doen is. De tv is makkelijk voor ouders en kinderen. Maar als ouders ze niet in aanraking brengen met andere activiteiten nemen kinderen dat ook niet over’, aldus Rijnierse.
Hij zoekt nog schoolklassen om mee te doen, omdat je op scholen een gemêleerde groep vindt. Het is wel belangrijk dat kinderen zelf willen. ‘Je hebt hierdoor kans dat veelkijkers afhaken, maar die zul je ook moeten vragen waarom ze niet meedoen. Voordeel van onderzoek in klassen is ook dat er meer kinderen in een klas meedoen waardoor deelnemers geen buitenbeentje zijn en de kans op pesten minder is. Ik wil ze niet kwellen of met een trauma opzadelen.’
Rijnierse verwacht in de loop van volgend jaar met resultaten te kunnen komen. ‘De kinderen die als proef net een week geen tv keken melden in ieder geval al dat ze het hartstikke leuk vonden en er achter kwamen dat buitenspelen, spelletjes doen of muziek maken ook leuk is.’ / YdH