Nieuws - 6 september 2007

Een lesje anarchisme

Bruto Internationaal Geluk, solidair lichaamsmateriaal en een workshop Anarchist Black Cross. Weet je al waar het over gaat? Wat dacht je van Longo Maï, Food not Bombs en vrije coöperatie? Over al deze dingen kon je deze week iets te weten komen tijdens het Anarchisme Festival dat in Wageningen werd gehouden.

Anarchisme betekent letterlijk: waar niet geheerst wordt. De anarchist streeft dus na dat niemand macht heeft over een ander, maar dat iedereen met elkaar samenwerkt en zo zijn vrijheid én gelijkheid kan behouden. Hier werd dieper op ingegaan tijdens de voorstelling en discussie over vrije coöperatie, maandag 3 september. Met twee bezoekers was de opkomst niet overweldigend, maar de discussie was er niet minder om.
In het begin leek het een heel lange avond te gaan worden. De theorie van vrije coöperatie is ontzettend droog en werd in half vertaald Duits voorgelezen, begeleid door een analoge sheetpresentatie in nauwelijks leesbaar Duits. Het komt erop neer dat alle mensen qua werkniveau gelijk worden gesteld en dat iedereen over alles kan en mag onderhandelen. Dat een bouwvakker hetzelfde aanzien krijgt als een docent en dat hij kan ophouden met werken zonder daar voor te hoeven boeten.
Met een lekker kopje biologische thee werden de bezoekers scherp gehouden en kwam de discussie op gang. Over de vraag hoe effectief een organisatie kan zijn als er steeds wordt onderhandeld. Of iedereen in staat is en zin heeft om te onderhandelen. Of ons maatschappelijke stelsel zoals het nu is moet blijven bestaan omdat het er nou eenmaal is.
Hoewel het allemaal wat moeilijk te plaatsen is in de context van het dagelijks leven wordt één ding duidelijk gemaakt: dat militaire en economische macht sterk met elkaar verbonden zijn en dat de economische macht over mensen veel onzichtbaarder is. En dat (deze) anarchisten zich daar juist van los willen maken. Pfff.