Nieuws - 4 november 2010

Een klein beetje commerciëler

Het gaat met kleine stapjes, maar studenten uit Wageningen worden steeds ondernemender. 'Het is voor mij belangrijk om mijn eigen ding te doen. Zowel in mijn leven, als in mijn werk heb ik vrijheid nodig.'

'Ik zou onze studenten nog geen rasondernemers noemen, daarvoor is er nog een lange weg te gaan. Maar er zijn merkbare verbeteringen.' Anneke Roes is als projectcoördinator verbonden aan Dafne, een Wagenings samenwerkingsverband tussen universiteit, bedrijven en onderzoeksinstellingen. Dafne zet zich sinds twee jaar in om de ondernemingsgeest van Wageningse studenten docenten en onderzoekers te stimuleren met onder meer opleidingstrajecten en workshops. In die twee jaar heeft het team van Dafne een goed beeld gekregen van wat veel studenten in de weg zit. 'Veel studenten denken als een onderzoeker. Ze blijven vragen stellen en bewijzen zoeken voor hun stelling. Dat is hebben ze zo geleerd. Maar als ondernemer moet je op een zeker moment de knoop gewoon doorhakken. Niet afgaan op argumenten, maar op je gut feeling. Dat betekent dat je anders moet gaan denken en dat is misschien wel het moeilijkste wat er is.'
Kentering
Maar Roes constateert ook dat er een kentering gaande is. 'De interesse voor het ondernemerschap groeit. Niet alleen onder studenten, maar ook bij leerstoelgroepen die ons steeds vaker uitnodigen om een workshop of een informatiebijeenkomst voor hun studenten en phd-ers te organiseren.'
Volgens Roes is daarom de tijd rijp voor StartLife, een nieuwe organisatie van de WUR en haar maatschappelijke partners voor het begeleiden van start-ups. Dafne wordt daarin ondergebracht vanaf 2012. Als alles goed gaat kan de oprichting van StartLife nog deze maand wereldkundig worden gemaakt.
De belangrijkste missie voor Roes blijft om studenten ervan te overtuigen dat ondernemen niet per definitie gaat om hoe dan ook geld verdienen. 'Wat studenten zich niet altijd realiseren is dat je ook kunt ondernemen op het gebied van duurzaamheid of natuur. Je kunt dat met winstoogmerk doen, maar ook not-for-profit als dat beter in je straatje past. Ondernemen kan, kortom, in het verlengde liggen van je motivatie om hier te studeren.' Resource vond een vijftal student-ondernemers die precies volgens die filosofie met een eigen bedrijf aan de slag gingen.
 
'Honderd mensen hebben jouw idee ook gehad'
Pepijn Meddens
Studie: Bedrijfs- en consumentenwetenschappen
Bedrijf: diversen
'In de Verenigde Staten zouden ze me een serial entrepreneur noemen. Dat wil zeggen dat ik meerdere ondernemingen heb opgezet. Dus niet één idee, één bedrijf maar veel dingen achter elkaar. Ik zet iets op waar ik achter sta en dan kijk ik hoe het verder gaat. Als het niets wordt stop ik ermee en als het te groot wordt verkoop ik het. Ik denk namelijk dat ik een goed idee niet altijd goed kan blijven uitvoeren.
In vier VWO ben ik begonnen met het verkopen van sokken. Ik bestelde via internet ongeveer 500 sokken en verkocht die aan vrienden.Van de winst kon ik mijn eigen sokken betalen.  Daarna heb ik verschillende ondernemingen opgestart in de richting van de IT. Op dit moment heb ik verschillende websites, maar ben op zoek naar een nieuw bedrijfsconcept om uit te breiden.
Afgelopen jaar was ik de winnaar van een ondernemerschapsbeurs van de Kaufmann Foundation. Daarmee kreeg ik zes maanden lang aan de beste universiteiten van de Verenigde Staten, Harvard, MIT en Stanford, les over wat het inhoudt om een eigen bedrijf op te zetten. Een geweldige ervaring die ik zeker kan gebruiken in de toekomst.
Er zijn in Wageningen wel cursussen voor studenten die overwegen een onderneming op te zetten. Maar de stap om verder te gaan ontbreekt bij velen. Dat is jammer. Ik zou het graag zien dat er een plek komt waar mensen die de stap gezet hebben, ervaringen uit kunnen wisselen. Je kunt daarmee ook de kloof tussen wetenschappers en ondernemers slechten door te praten over ideeën. In de VS wordt open gesproken over ideeën, maar Nederlanders zijn bang voor plagiaat. Terwijl je daarmee tot nieuwe inzichten kunt komen en de juiste mensen kunt vinden. Als ondernemer is het belangrijk dat je een goed team om je heen verzamelt, je kunt het niet alleen. Met een goed idee alleen red je het niet. Jouw idee hebben waarschijnlijk honderd andere mensen op de wereld ook bedacht. Het uitwerken en uitvoeren van je idee is belangrijker dan het idee zelf.
 
'‘Ik heb vrijheid nodig’
Sacha Bol (23)
Bedrijf: voedingssupplementen verkopen via internet
Studie: Gezondheid en maatschappij
'Ik ben een zelfstandig ondernemer binnen een gestandaardiseerd concept. Via internet verkoop ik voedingssupplementen voor Wellness International Network (WIN). Daarnaast zoek ik mensen die onder mij ook zo'n eigen franchise op willen zetten. In twee jaar tijd heb ik een team van 25 mensen, elk dus met hun eigen franchise, verzameld uit zes verschillende landen. Die jongeren zijn niet bij mij in dienst, maar ik krijg wel inkomen via hen. Mijn doel in het leven is zorgen dat mensen een betere gezondheid krijgen. Lichamelijk, mentaal en financieel. Met dit bedrijf kan ik op al die vlakken helpen.'
'Het is voor mij belangrijk om altijd mijn eigen ding te doen. Zowel in mijn leven, als in mijn werk heb ik vrijheid nodig. Ik wil niet eerst vijf jaar moeten studeren en dan trouwen en kinderen krijgen. Na mijn bachelor, die ik dit jaar hoop te halen, stop ik met studeren en ga ik mij fulltime storten op mijn bedrijf. Ik leer er meer van dan van studeren, over mezelf, culturen, de mensheid en wat het inhoudt om een bedrijf te hebben.
Gelukkig krijg ik nu veel hulp van andere medewerkers, waaronder mijn ouders die ook fulltime met WIN bezig zijn. Ik heb hierdoor de vrijheid dit bedrijf sparetime naast mijn studie te doen. Want ik ben ook nog gewoon fulltime student. Al mis ik zo nu en dan wat colleges door trainingen die ik niet kan missen en zakenreizen.'
'Doordat ik altijd opzoek ben naar jongeren die, net als ik, hun eigen franchise willen opzetten in dit concept, heb ik Generation Next opgestart. Hiermee geven we presentaties en leren we jongeren hoe ze meteen een extra inkomen kunnen genereren met een eigen bedrijf. Mijn werk bestaat uit netwerken en daar ben ik 24 uur per dag mee bezig. In ieder gesprek denk ik: is dit een teamgenoot?'

'Ik hou genoeg tijd over voor andere dingen'
Sander Onsman(21)
Bedrijf: Onszaden.nl
Studie: Biologie
'Via mijn website verkoop ik zaden. Vooral zaden van tropische planten of onbekende winterharde planten die het in Nederland goed doen in de tuin. Veel ervan kun je alleen bij mij kopen.
Op de middelbare school zoch ik naar zaden om zelf te planten. Daarbij kwam ik op het idee om zaden in grote partijen in te kopen en door te verkopen. Inmiddels heb ik contact met kwekers over de hele wereld. Doordat ik bij deze mensen groot inkoop kan ik de kosten voor de klant drukken.
Ik was net begonnen met de website toen de universiteit van Groningen een grote bestelling plaatste voor een digitale zadenatlas.  Dat zette mij en mijn bedrijfje op de kaart en hierna ben ik alleen maar groter geworden. Nu ben ik bezig met het vertalen van de site, waardoor ik ook internationaal kan gaan werken. Daarnaast sta ik nu voor het eerst ook op grote markten. Een goede vriendin helpt mij om in dit wereldje terecht te komen. Helaas is de winter niet echt het seizoen om hiermee te starten, maar zo kan ik alvast oefenen voor de lente. Binnenkort sta ik op kerstmarkten en in de lente zul je me ook op tuinbeurzen vinden.
De zaden staan bij mijn ouders thuis. Dat is handig want dat kan mijn vader helpen met het verpakken en verzenden als ik doordeweeks in Wageningen zit. Vanuit Wageningen kan ik wel zelf het digitale deel van de winkel doen. Natuurlijk moet je tijd steken in zo'n bedrijf, maar ik houd genoeg tijd over voor andere dingen. Zo ben ik actief bij een studentenvereniging, organiseer ik de open dagen van de universiteit en werk ik nog gewoon aan mij studie biologie.
Het leukste aan het hebben van een eigen bedrijf vind ik het contact met allerlei leuke mensen. Daarnaast krijg ik regelmatig mailtjes van klanten met foto's en verhalen over hoe het gaat met hun planten. Het is super om te lezen dat mensen veel plezier hebben van de zaden die ze bij mij gekocht hebben.  Ook op de markten krijg je veel leuke reacties. Op dat soort momenten realiseer ik me dat ik dit werk echt heel leuk vind en dat het geld wat ik ermee verdien een leuke bonus is.'

'Mijn ideaal: uitbreiden en mensen aannemen'
Kees van Bochove (19 jaar)
Bedrijf: van Bochove Ecologisch Onderzoek
Studie: Biologie
'Met mijn bedrijf doe ik ecologisch onderzoek, vooral in opdracht van projectontwikkelaars. Wanneer je in Nederland iets verandert aan de omgeving, ben je verplicht om eerst naar de flora en fauna van dat gebied te kijken. Wil je bijvoorbeeld een sloot dichtgooien, dan moet je eerst weten welke vissoorten er voorkomen. En als er beschermde soorten zitten, moeten die soms worden gevangen om ze elders uit te zetten. Dat onderzoek en het overzetten doe ik.
Er zijn veel plant- en diersoorten beschermd door de flora- en fauna wet. Om die te herkennen en te inventari­seren is het nodig om veel ervaring te hebben in de natuur. In Gouda, waar ik ben opgegroeid, zit een natuureducatiecentrum. Ik heb daar veel tijd doorgebracht en ben met veel excursies mee geweest. Het is geen grote wereld, dus je ontmoet snel experts en je leert heel veel. Toen ik uiteindelijk in loondienst ging werken voor een bedrijf dat ecologisch onderzoek doet, zag ik dat ik ook mijn eigen bedrijf kon beginnen.
Mijn bedrijf liep goed en ik had hier na de middelbare school fulltime mee aan de slag kunnen gaan, maar ik heb er heel bewust voor gekozen om te gaan studeren. Ik vind het leuk om te leren en wil me ook in nieuwe dingen verdiepen. Daarom ben ik bang dat mijn bedrijf in de toekomst niet genoeg uitdaging biedt. Je doet toch vaak een soortgelijk onderzoek. Daarnaast vind ik het eigenlijk leuker om onderzoek te doen dat niet in opdracht is van een projectontwikkelaar. Zo heb ik bijvoorbeeld gekeken naar boktorren die indirect een schimmel verspreiden.
Mijn ideaal is dat ik in de toekomst mijn huidige bedrijf kan uitbereiden en mensen kan aannemen die onderzoek doen in opdracht van projectontwikkelaars. Met het geld dat ik daarmee verdien, wil ik dan ander onderzoek financieren. Voorlopig moet ik echter nog ruim drie jaar studeren, dus we zien wel hoe het allemaal gaat lopen.'

'Een bloemetje bij je biertje'
Loet Rammelsberg (21)
Studie: Tropische Landbouw
Bedrijfsidee: Indian Edible Flowers
'Op van Hall Larenstein hebben we een verplicht semester over het ondernemerschap. Tijdens dit semester heb ik met drie vrienden een bedrijfsplan opgezet voor de verkoop van de Oost-Indische kers. Met dit idee ben ik afgelopen lente verder gegaan en heb ik de Kaufmann Scholarship gewonnen.
De Oost-Indische Kers heeft eetbare bloemen en het is een leuke plant om te zien. Restauranteigenaren zouden de plant dus kunnen gebruiken om gerechten te garneren, maar ook om op tafels te zetten en de boel op te fleuren. Daarnaast zouden de bloemen als gezonde snack kunnen dienen in plaats van een bitterbal. De blaadjes van de plant zijn een beetje pittig en de bloem heeft ook iets scherps. Mijn doel is om de huidige tafelplantjes in restaurants en cafés te vervangen door eetbare plantjes.
Op dit moment ben ik even niet zo bezig met de planten. De plant groeit eigenlijk alleen in de zomer en ik wil me even storten op mijn studie. Maar na de periode in Amerika ben ik wel van plan om dit idee verder uit te werken en een bedrijf op te zetten.
Het semester ondernemerschap duurt een half jaar. In die tijd hebben we een pilot gedaan. Dat wil zeggen dat we naar de bank zijn geweest om financiering te regelen en dat we 3000 planten geproduceerd en verkocht. Ook hebben we op de markt in Wageningen mensen laten proeven van de plantjes. Uit de pilot is gebleken dat mensen heel enthousiast waren over de planten doordat ze op zoveel verschillende manieren inzetbaar zijn. Uit de succesvolle pilot bleek dat er genoeg mogelijkheden zijn om verder te gaan met de Oost-Indische kers. Over een paar jaar eet iedereen een bloemetje bij zijn biertje.'