Nieuws - 24 maart 2011

Een hemel op aarde voor biologen

Wie? Iris de Winter, vierdejaars Biologie
Wat? Onderzoek naar lemuren en natuur­bescherming
Waar? Madagaskar
Waarom? 'Alles is anders op dat eiland en dat boeit me enorm'

28-Iris-de-Winter-4728.jpg
'De eerste dagen in de hoofdstad Tana waren vreselijk. Het is daar erg onveilig. Er heerst veel armoede, mensen liggen ziek op straat en zelfs de politie is corrupt. Maar gelukkig waren de nationale parken veilig. De bevolking is vrolijk, positief ingesteld en voelt zich nauw verbonden met de natuur. Er zijn veel natuurgenezers waar iedereen heen gaat. Mijn zusje heeft ernstige reuma en ik heb van zo'n genezer druppeltjes meegekregen op basis van een bepaalde aloëplant. Haar klachten verminderden spectaculair! Voor sommige dingen vertrouwen ze ook op westerse medicijnen. Viagra kun je krijgen bij dokters die gewoon op de markt staan met hun medicijnen. Daar heb ik ook antibiotica gekocht toen ik een keer hele zware diarree had.
Samen met een groep internationale studenten heb ik een cursus in ecology en conservation gedaan. We kregen lezingen en gingen vaak het veld in. Ik heb hier de kans gekregen verschillende lemurgroepen te volgen met behulp van radio tracking. Ik vond de natuur echt geweldig en er zijn maar heel weinig dieren giftig.
In Madagaskar moet je als buitenlandse student samenwerken met minimaal één Malagasy student. Dat was in het begin wel moeizaam omdat hun Engels heel slecht is, maar ze pikten het gelukkig snel op. Ik heb veel medewerking en respect van hen gekregen, soms wel een beetje te veel. Ik werk toch liever op basis van gelijkwaardigheid.
Veel studenten zijn moedeloos door de slechte politieke situatie in het land, dat kapot is gemaakt door corruptie en slechte leiders. Ook met de gezondheid van de bevolking is het slecht gesteld. Het risico op allerlei infectieziekten is groot. In sommige dorpen heerst zelfs nog de pest. Het doet pijn een rokende moeder te zien zitten naast haar kind dat in zijn eigen diarree zit en zo'n oedeembuikje heeft. Dan denk ik: koop wat te eten voor je kind in plaats van sigaretten voor jezelf. Toch heb ik vooral een positief gevoel overgehouden aan de drie maanden die ik op Madagaskar ben geweest. Het is een hemel op aarde voor biologen.'