Nieuws - 13 juni 2002

Eén haar is voldoende voor identificatie das

Eén haar is voldoende voor identificatie das

Een haar van een das bevat voldoende DNA om te bepalen welke das het is. Dat ontdekte vijfdejaars biologiestudente Petra Wilbrink tijdens haar afstudeervak moleculaire ecologie, onder begeleiding van drs Hugh Jansman van Alterra.

Volgens Wilbrink is het belangrijkste voordeel uit haar vondst dat er nooit vermenging van DNA kan plaatsvinden. E?n haar hoort altijd bij ??n das. Het nadeel van identificatie met haren is dat het DNA bij vochtig en warm weer al na een dag afgebroken is. Koel, droog weer is daarom het beste om te zoeken naar de goed herkenbare haren van de rug van de das, die zijn blijven steken in prikkeldraad of bij de ingang van een burcht. Die kunnen gebruikt worden om dassen te identificeren.

De gebruikelijke manieren om dassen te monitoren, zoals het zenderen, merken of tatoe?ren van de dieren, blijven volgens Wilbrink de meest geschikte technieken om het gedrag van dassen te volgen. Het grote voordeel van DNA-analyse uit haren en keutels is dat de dassen niet gevangen hoeven te worden, terwijl wel kan worden vastgesteld hoe de genetische samenstelling van een dassenfamilie zich ontwikkelt.

Keutels zijn minder geschikt voor DNA-identificatie dan haren. Volgens Wilbrink is zowel de kwaliteit als de hoeveelheid DNA laag door bacteri?n en vertering. Uit de keutels valt echter wel op te maken wat de hormonale status van een dier is, wat hij eet, en of hij last heeft van parasieten of vervuiling. | M.W.