Wetenschap - 29 november 2001

Een goede lab-rat heeft een speeltje

Een goede lab-rat heeft een speeltje

Nogal wat dierstudies deugen niet. De proefdieren zijn namelijk krankzinnig geworden door pure verveling, zegt de Californische gedragswetenschapper Joseph Garner. Garner is bang dat zoveel proefdieren krankzinnig zijn dat je de resultaten van psychologisch getinte dierstudies niet zonder meer kunt vertrouwen.

Garner werkt nu aan een universele krankzinnigheidstest, waarmee hij geestesziekte bij dieren kan herkennen. Garner hoopt dat zijn onderzoek niet alleen zal bijdragen tot betere leefomstandigheden voor dieren. Hij denkt dat ook dierstudies naar de effecten van bijvoorbeeld voedingsmiddelen op het humeur beter zullen worden, als wetenschappers weten of hun labdieren zelfmoordneigingen hebben, stemmen horen of contactgestoord zijn. Om maar iets te noemen.

Vooruitstrevende wetenschappers wachten de resultaten van Garners project niet af. Die gaan op zoek naar het animaal equivalent van de tafeltennistafel en de sjoelbak. Wellicht kunnen zij inspiratie putten uit de nieuwe lijn van het Engelse Horseballs. Onder het motto 'Horseplay - The Healthy Way' brengt het bedrijf speelgoed voor paarden op de markt, om ze geestelijk en lichamelijk fit te houden. Het zijn felgekleurde ballen van harde kunststof met de lucht van koekjes of stroop, en een handvat. De paarden kunnen ze in de bek nemen en ermee ravotten dat het een lieve lust is, belooft het bedrijf op zijn website.

Horseballs verkoopt trouwens ook T-shirts. 'Let me show you my horseballs', staat erop. Dat zal wel niet aanslaan. | W.K.