Student - 7 april 2011

'Een enorme slang in mijn nek'

Wie? Linda Hilbrands, vijfdejaars ­Levensmiddelentechnologie
Wat? Studiereis om de ananassap-keten te leren kennen
Waar? Benin
Waarom? Kijken hoe zo'n fabriek er in het echt uitziet

28-Echte-Werk-Linda-slang.jpg
Met twee studiegenoten reisde ik twaalf dagen door de Afrikaanse republiek Benin. Het was een studiereis die we zelf georganiseerd hadden, omdat we alledrie onderzoek doen naar een typisch product uit Benin. Voor mij is dat ananassap, Nele van Ingen doet onderzoek naar cowpeas en Reneé Wassens naar de yam bean. De excursies en uitstapjes waren geregeld door twee PhD studenten uit Benin. Ze hadden het ons niet gemakkelijk gemaakt: om twee uur 's nachts kwamen we aan bij ons hostel, terwijl we om zeven uur weer klaar moesten staan voor een eerste kennismaking met het land.
Ik wilde graag met eigen ogen zien hoe de productie van ananassap in Benin verloopt, en of het mogelijk zou zijn het sap te exporteren naar Europa. Daarom zijn we gaan kijken bij verschillende ananassap­fabrieken. Zo'n "fabriek" is vaak niet meer dan een betonnen loods met wat apparaten. Daarvan er eigenlijk altijd wel één kapot, omdat de eigenaar niet de kennis of de onderdelen heeft om zo'n machine te repareren. Tijdens mijn onderzoek in Nederland stond ik niet stil bij dit soort problemen, maar deze reis heeft wel heel veel duidelijk gemaakt. Nog zoiets: er zijn geen bedrijven die verpakkingen maken in Benin. Dat heeft veel invloed op het productieproces, want het sap wordt verpakt in hergebruikte bierflesjes. Kortom, Benin is nog lang niet klaar om ananassap te exporteren.
Je leest heel veel over het leven in een derdewereldland, maar om het met eigen ogen te zien is toch heel wat anders. Ik vond het moeilijk om te wennen aan het gebrek aan regels in het dagelijks leven. Het verkeer is een zooitje en omdat het niet wordt opgehaald gooien mensen hun afval gewoon op straat.
Maar we hebben ook kennis kunnen maken met de mooie kanten van Benin. Zo zijn we op safari ge­-weest en we hebben een dorp op palen in het water bezocht, het Afrikaans Venetië. Indrukwekkend was het bezoek aan de voodoo tempel van Ouidah waar pythons worden vereerd. Toen we er waren werd er zonder aankondiging een enorme slang om mijn nek gelegd. Heel leuk. Voor even dan.