Organisatie - 11 januari 2010

Een addertje onder quizvraag 10

Marieke Bruins winnares nieuwsquiz 2009. Driekwart inzenders is vrouw.

Een beetje quiz bevat een valkuil. Zo'n vraag met een fors uit de kluiten gewassen adder onder het gras. In de Nieuwsquiz 2009 van Resource was het vraag 10 over de opvang van Nederlandse studenten zonder kamer.
Vrijwel iedere inzender dacht zeker te weten dat de universiteit haar studenten opvangt op een vakantiepark in Hoenderloo. Dat klopt waar het de buitenlandse studenten betreft. Maar de Nederlandse studenten moeten het doen zonder opvang, antwoord B dus en niet A.
De redactie kreeg een kleine dertig inzendingen binnen. We nemen aan dat een veelvoud van hen plezier heeft beleefd aan de vragen. Opvallend is het grote aantal vrouwelijke puzzelaars: driekwart van de inzenders is vrouw. Houden mannen niet van puzzelen? Of houden mannen niet van lekker eten? De eerste (en enige) prijs is namelijk een dinerbon. En die gaat welverdiend naar Marieke Bruins. Zij is een van de vier inzenders,  waaronder één man, die geen enkele fout maakten. Het lot deed de rest. Bruins (onderzoekster leerstoelgroep Valorisatie van plantaardige productieketens) was er bovendien al snel uit: een dag na verschijnen van het magazine, 's avonds iets voor elven, plofte haar mail met alle goede antwoorden in de mailbox van de redactie.
Het gros van de inzenders maakte één fout: zie hierboven. Met het archief (www.resource.wur.nl) bij de hand waren de goede antwoorden in principe allemaal terug te vinden. Toch presteerden drie deelnemers het om achttien van de twintig vragen fout te beantwoorden. Gek genoeg hadden deze drie de 'Hoenderloo-vraag' wel goed! Een eervolle vermelding is er tot slot voor de drie die geen fout maakten, maar toch niet wonnen: Ludmila Mlynarova, Jan Peter Nap en Anne van Diepeningen, de winnares van vorig jaar.
De goede antwoorden op een rij: 1C, 2C, 3C, 4B, 5C,6B, 7B, 8A, 9C, 10B, 11B, 12C, 13B, 14C, 15A, 16C, 17A, 18B, 19B, 20C.