Nieuws - 27 januari 2014

Eén Vici-beurs naar Wageningen

tekst:
Rob Ramaker

Plantenonderzoeker Rene Geurts heeft een prestigieuze Vici-beurs binnengesleept. De komende vijf jaar ontvangt hij circa 1,5 miljoen voor zijn onderzoek.

‘Dit voelt goed,’ zegt Geurts, die universitair hoofddocent is bij de Moleculaire biologie. ‘Er gaat heel veel werk in zo’n aanvraag zitten en de competitie is hard. Het is fijn als dat dan op een positieve manier wordt afgerond.’ De komende jaren wil Geurts zijn onderzoek voortzetten met een eigen groep wetenschappers.

Dat onderzoek spitst zich toe op de tropische bomen Trema en Parasponia. Van deze zustersoorten gaat alleen Parasponia een samenwerking aan met bacteriën die stikstof uit de lucht vastleggen. Via kruisingen wil Geurts ontdekken welke verschillen in hun genetisch materiaal hierachter schuilen. Aangezien er nog nauwelijks kennis is over beide boomsoorten gaat hij van elk het erfelijk materiaal ophelderen.

Onderzoekers van Moleculaire biologie zijn al veel langer op zoek naar de mechanismen achter stikstoffixatie. Zij willen dit proces begrijpen om het toe te passen in landbouwgewassen om deze minder afhankelijk te maken van kunstmest. Het Parasponia-onderzoek betekende enkele jaren geleden een trendbreuk. Voor deze tijd gebeurde het onderzoek naar stikstoffixatie in vlinderbloemigen, zoals klaver.

Een Vici is bedoeld voor gevorderde postdocs die hun eigen groep willen opzetten. Het maakt samen met de Veni- en Vidi-beurs deel uit van de vernieuwingsimpuls, die jonge wetenschappers moet stimuleren. Dit jaar kregen 31 onderzoekers een Vici. Zij werden geselecteerd uit 202 indieners, iets minder dan de 218 van vorig jaar. Zo’n 15 procent van de aanvragen is dus beloond. Het aantal vrouwelijke laureaten viel ten opzichte van vorig jaar terug van 31 naar 23 procent van het totaal