Wetenschap - 11 april 2002

Eén Hotel De Wereld voor 5,50 euro

Hotel De Wereld staat nu temidden van de boerenkielen en andere carnavalsuitdossingen, de nepdrollen, de feesttoeters en -slingers, de Maxima-parafernalia, de T-shirts met koddige opdruk, de bierglazen met prikkeldraad die jolige semi-alcoholisten geven aan hun maatjes, en de huursmokings voor de studentengala's. Het is een feestartikel geworden.

Want wie zich geroepen voelt om Hotel De Wereld cadeau te doen aan vrienden, bekenden of zakenrelaties, kan terecht bij snuisterijen- en feestartikelenwinkel Het Masker. De eigenaar van Het Masker, John Dekker, heeft een Madurodam-versie van de Madurodam-versie van het werkelijke gebouw laten maken. Het kost 5,50 euro, exclusief cadeauverpakking en transportkosten. Volgens Dekker is het gebouwtje uitstekend geschikt als relatiegeschenk. Hij mikt op de grote markt van Wageningen UR en gemeente Wageningen.

Heel logisch om een miniminiversie te maken van Hotel De Wereld, want het is het enige Wageningse gebouw dat Japanse toeristen trekt, en de vaste stek van Prins Bernhard op 5 mei - allemaal omdat daar de capitulatie is getekend na de Tweede Wereldoorlog. En welke Japanner wil nu geen Hotel De Wereld naast zijn ceremoni?le theeservies? Na alle hemelbestormende plannen voor Hotel De Wereld is het de eerste keer dat er iets zinnigs mee wordt gedaan. | M.W.