Nieuws - 19 mei 2016

Eelt

Betere punten halen met weinig inspanning? Ga dan vlak voor een examen een kwartiertje joggen op blote voeten. Onderzoekers van de Universiteit van Noord Florida hebben dat aangetoond. Het werkgeheugen van de proefpersonen nam gemiddeld zo’n 16 procent toe. Ze denken dat het komt doordat je op blote voeten beter oplet. Angst voor pijn maakt je scherper.

Depri

Meer dan 1 op de 3 promovendi aan de UvA is klinisch depressief. Dat blijkt uit een onderzoek van het plaatselijke promovendinetwerk. Dat liet promovendi 20 vragen beantwoorden over blijheid en droefheid. Vooral economen en bedrijfskundigen zijn de klos: 44 procent loopt het gevaar depressief te worden. Dat is dubbel zoveel als ‘normale’ mensen. Tandartsen komen er met 22 procent het best van af.

Hufters

Vleeseters zijn geen hufters, weten we sinds de fraudezaak Stapel. Niet per se tenminste. Maar ze gaan wel eerder dood, blijkt uit een review van de Mayo Clinic in Arizona. Minstens 17 jaar vegetarisch eten verlengt het leven met gemiddeld 3,6 jaar. Vooral dagelijks rood en bewerkt vlees eten, is killing.

Luchtje

De lucht die bioscooppubliek uitademt hangt af van de soort film die er draait. Spannende films ‘ruiken’ anders dan grappige films, hebben wetenschappers van het Max Planck Instituut aangetoond. Zij ontleedden de lucht en koppelden de samenstelling daarvan aan de scène die werd vertoond. ‘The Hunger Games’- lucht bijvoorbeeld blijkt heel anders ‘Buddy’-lucht. Puur op basis van de lucht slaagden de onderzoekers erin de vertoonde scène te karakteriseren. Zouden colleges ook verschillende ruiken?