Nieuws - 27 februari 2012

Eed voor promovendi

Wetenschappers zouden bij hun promotie moeten zweren dat ze de waarden van de wetenschap niet uit het oog zullen verliezen. Dat vindt de Rotterdamse hoogleraar filosofie Ingrid Robeyns.

Stapel.jpg
Ze deed dat voorstel afgelopen weekend in NRC Handelsblad. Zo'n gelofte kan volgens haar dienen als leidraad voor het handelen. In zo'n eed zouden promovendi moeten beloven de waarden van de wetenschap hoog te houden. De gelofte lijkt daarmee op de zogeheten Eed van Hippocrates die artsen moeten afleggen. Robeyns discussieerde in de krant samen met twee andere hoogleraren over hoe geknoei in de wetenschap kan worden voorkomen.
Aanleiding voor het gesprek was de Amerikaanse interactieve film The Lab. De kijker moet in die film over een medisch laboratorium in de huid kruipen van een van de personages. De film is een initiatief van het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en wil jonge wetenschappers wapenen tegen situaties die mogelijk leiden tot fraude. De eed dient volgens Robeyns als ruggesteun. 'Denk aan de arts. In een moeilijke situatie kan hij bij zichzekf denken: wacht, ik heb een eed afgelegd. Dat kunnen wetenschappers ook.'